Košarica
V košarici nimate izdelkov.

Razstrupljanje telesa nasveti

Detox telesa

Razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa oziroma detox je beseda, ki jo pogosto slišimo. Kaj pa dejansko pomeni?
Ponavadi razstrupljanje telesa pomeni, da se držimo določene diete, ki trdi, da bo odstranila strupe iz vašega telesa. S tem pa bo izboljšala vaše zdravje in vam pomagala shujšati.
Na srečo je naše telo dobro opremljeno, da samo odstrani strupe. Zato ne potrebujete posebne diete. Lahko pa izboljšate zmožnost vašega telesa, da se prečisti.
V nadaljevanju bomo poskusili razčistiti napačne predstave o čiščenju jeter in predstavili 8 znanstveno potrjenih poti, kako optimizirati sistem razstrupljanja telesa.
 

Pogoste napačne predstave o razstrupljanju telesa

Detox diete običajno obljubljajo, da bodo odstranile strupe iz telesa, izboljšale vaše zdravje in pomagale pri hujšanju.
Pogosto te diete vsebujejo odvajala, diuretike, vitamine, minerale, čaje in druga živila, ki naj bi imela zmožnost razstrupljanja telesa.
Beseda “strup oziroma toksin” je v kontekstu takih diet slabo definirana. Pogosto vključuje onesnaževala, sintetične kemikalije, težke kovine in procesirano hrano, kar vse škodi zdravju.
Popularne diete za razstrupljanje telesa redko povedo, kakšen je pravzaprav mehanizem, s pomočjo katerega naj bi delovale. Ni dokazov, da bi te diete odstranile strupe iz telesa niti da vam dolgoročno pomagajo hujšati.
Telo ima različne načine, kako odstraniti strupe. To lahko stori preko jeter, ledvic, prebavnega sistema, kože in pljuč. Neželene snovi lahko ti organi odstranijo le, če so zdravi.
Diete, ki obljubljajo razstrupljanje telesa, dejansko ne naredijo nič, kar vaše telo ne bi bilo zmožno narediti samo. Lahko pa optimizirate detox, oz. funkcijo čiščenja vašega telesa.
Čeprav so razstrupljevalne diete zapeljivo privlačne, je vaše telo popolnoma opremljeno za borbo s toksini in drugimi neželenimi snovmi.


1. Zmanjšajte vnos alkohola

Več kot 90% alkohola se presnovi v jetrih. Jetrni encimi metabolizirajo alkohol v acetaldehid (etanal), ki je rakotvorna spojina. Jetra zaznajo acetaldehid kot strup, zato ga spremenijo v acetat, ki se kasneje izloči iz telesa.
Prekomerno pitje alkohola bistveno zmanjša delovanje jeter, saj povzroči nabiranje maščobe v jetrih, pride lahko do vnetja (hepatitis) ali pa brazgotinjenja jeter (ciroze).
Ko se to zgodi, jetra ne zmorejo več opravljati svojih funkcij. Ne morejo več filtrirati odvečnih snovi in strupov v telesu. Da bo razstrupljanje v jetrih potekalo kar se da normalno, se priporoča omejiti količino vnesenega alkohola (glej tudi tukaj).
Prekomerno uživanje alkohola zmanjša učinkovitost vaših jeter, da opravijo svojo nalogo pri čiščenju (detoksifikaciji)


2. Spanec

Kvaliteten nočni spanec je zelo pomemben za vaše zdravje in naravno čiščenje telesa. Spanec pomaga, da možgani delujejo pravilno, hkrati pa pomaga odstraniti strupe in različne stranske produkte, ki so se nakopičili čez dan.
Eden izmed odpadnih produktov je beljakovina beta-amiloid, ki pripomore k nastanku Alzheimerjeve bolezni. Ob pomanjkanju spanca telo nima dovolj časa, da odstrani strupe. To pa lahko povzroči vrsto zdravstvenih težav.
Slab spanec je povezan z različnimi dolgoročnimi in kratkoročnimi problemi, kot so stres, anksioznost, visok krvni pritisk, bolezni srca, diabetes tipa 2 in debelost. Spati moramo vsak dan od 7 do 9 ur dnevno.
Ob težavah s spanjem je priporočljivo pred spanjem omejiti modro svetlobo, ki jo oddajajo telefoni in računalniški zasloni. Prav tako je priporočljivo imeti stalen urnik spanja, da se telo navadi kdaj mora zaspati.
Dovolj kakovostnega spanca pomaga možganom, da se reorganizirajo, napolnijo in se odstranijo odvečni strupi, ki se naberejo čez dan.


3. Pijte več vode

Voda naredi veliko več kot le pogasi žejo. Pomaga regulirati telesno temperature, pomaga pri prebavi in absorpciji hranil ter pri razstrupljanju telesa. Celice se morejo neprestano obnavljati, da delujejo optimalno in razgrajujejo hranila, da jih telo lahko uporabi kot energijo.
Pri teh procesih nastajajo strupi v obliki uree in ogljikovega dioksida. Če se začnejo kopičiti v krvi, je to zelo škodljivo. Voda učinkovito odstrani te odvečne produkte skozi uriniranje, dihanje in potenje. Zato je za čiščenje telesa zelo pomembno, da smo dovolj hidrirani.
Priporočen dnevni vnos vode je 3,7 litrov za moške in 2,7 litrov za ženske. Lahko tudi več ali manj odvisno od življenskega stila, prehrane in nivoja aktivnosti.
Poleg mnogih vlog, ki jih ima voda v telesu je zelo pomembna njena funkcija pri čiščenju odpadnih snovi iz krvi.


4. Zmanjšajte vnos sladkorja in procesirane hrane

Sladkor in predelana živila so vzrok za veliko število zdravstvenih težav v današnjem času.
Visok vnos sladkorja in hitra prehrana sta povezana z debelostjo in drugimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, rak in diabetes. Te bolezni preprečujejo, da bi se telo lahko zadostno razstrupljalo samo, saj škodujejo organom, ki imajo ključno vlogo v tem procesu. Predvsem ledvicam in jetrom.
Visok vnos sladkih pijač povzroči zamaščena jetra. To stanje pa slabo vpliva na delovanje jeter. Z uživanjem manjše količine procesirane hrane lahko dodatno prispevate k delovanju vašega sistema za razstrupljanje telesa.
Prekomerno uživanje predelanih živil je povezano s kroničnimi boleznimi kot sta debelost in diabetes. Te bolezni lahko škodujejo organom s funkcijo čiščenja, kot so jetra in ledvice


5. Uživajte hrano bogato z antioksidanti

Antioksidanti ščitijo celice pred škodo, katero povzročajo prosti radikali (preberite več). Oksidativni stres je stanje, ki ga povzroča prekomerna proizvodnja prostih radikalov. Telo proizvaja te molekule  za celične procese, kot je npr. prebava. Alkohol, tobačni dim in predelana živila povečajo proizvodnjo prostih radikalov v telesu.
Prosti radikali povzročajo škodo na celicah v telesu, zato se poviša verjetnost za nastanek stanj, kot so: demenca, bolezni srca, bolezni jeter, astma in nekaterih vrst raka. Uživanje hrane bogate z antioksidanti pomaga ščititi telo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali.
Primeri antioksidantov so vitamini A, C, E, selen, likopen, lutein in zeaksantin. Jagodičje, sadje, oreščki, kakav, zelenjava, začimbe in pijače kot so kava in zeleni čaj vsebujejo veliko antioksidantov.
Tukaj pa ne smemo pozabiti na zdravilno rastlino pegasti badelj, ki se že 2000 let uporablja za preprečevanje in lajšanje težav z jetri. Izvleček pegastega badlja vsebuje tri flavonoide, od katerih je silibin najbolj učinkovit antioksidant. Ščiti glutation v jetrnih celicah in stabilizira jetrne celice proti oksidativnemu stresu. Silibin preprečuje oksidativno škodo, ki jo jetrom povzročajo nekatere snovi (npr. zdravila, alkohol, organska topila in strupi iz gob,…). Na ta način se ohrani, oz. obnovi čistilna funcija jeter.
Jetra so naravni filtracijski sistem v telesu, ki pretvarja toksine v odpadke, čisti kri ter presnavlja hranila. Ker v jetrih neprestano poteka ločevanje, presnavljanje in shranjevanje različnih snovi, so izjemno občutljiva na toksične napade.
Prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov pomaga vašemu telesu, da zmanjša škodo, ki jo naredijo prosti radikali. Hkrati pa zmanjša tveganje za bolezni, ki lahko otežijo čiščenje.


6. Uživajte hrano bogato s prebiotiki

Zdravje črevesja je pomembno, saj pomaga ohraniti sistem za čiščenje v dobri kondiciji. Celice črevesja imajo funkcijo pri čiščenju in odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa.
Zdravje črevesja se začne s prebiotiki. To so posebne vlaknine in so hrana za dobre bakterije, ki živijo v črevesju. S pomočjo prebiotikov lahko dobre bakterije proizvajajo določeno vrsto hranil, ki se jim reče kratkoverižne maščobne kisline in so koristne za zdravje.
Ravnovesje dobrih bakterij v črevesju se lahko poruši ob jemanju antibiotikov, slabi ustni higieni ali pa slabi prehrani. Posledično to oslabi imunski sistem, sistem za razstrupljanje telesa in poveča se tveganje za razvoj bolezni in vnetja.
Uživanje hrane bogate s prebiotiki lahko koristi vašemu imunskemu sistemu in sistemu za čiščenje. Dobri viri prebiotikov so: paradižnik, artičoke, banane, šparglji, čebula, česen in oves.
Prehrana, ki vsebuje veliko prebiotikov je pomembna za zdravje vašega črevesja, kar pa je zelo pomembno za učinkovitost procesa čiščenja in zdravje imunskega sistema.


7. Zmanjšajte vnos soli

Prekomerno uživanje soli lahko privede do tega, da telo zadržuje preveč tekočine. To je še posebej izrazito pri stanjih, ki prizadenejo ledvica ali jetra, oz. če ne pijemo dovolj vode.
Odvečna tekočina lahko povzroča napihnjenost. Morda se sliši protislovno, ampak eden izmed najboljših načinov, da se znebimo odvečne tekočine kot posledice prekomernega uživanje soli je, da spijemo več vode. S povečanjem pitja vode, telo zmanjša izločanje antidiuretičnih hormonov in pospeši izločanje urina ter s tem spiranje odpadnih snovi iz telesa.
Pomaga tudi povišan vnos hrane bogate s kalijem, kar uravnovesi učinke, ki jih je pustil natrij iz soli. Živila bogata s kalijem so: krompir, buče, fižol, banane in špinača.
Prekomerno uživanje soli lahko povzroči povečano zadrževanje vode v telesu. Odvečno tekočino in odpadne snovi lahko odstranimo tako, da povečamo vnos vode in hrane bogate s kalijem.


8. Bodite aktivni

Redna vadba, ne glede na telesno težo, pripomore k daljšemu življenju in zmanjša tveganje za pojav stanj in bolezni kot so diabetes tipa 2, bolezni srca, visok krvni pritisk in nekatere vrste raka. Redna vadba ima veliko koristi, najbolj pomembno pa je zmanjšanje vnetij.
Akutno vnetje je do neke mere koristno pri okužbah ali ranah, kronično vnetje pa oslabi telo in pospešuje bolezni (preberi več). Z zmanjšanjem vnetja lahko pomagamo raznim sistemom v telesu, da delujejo bolje. Tudi sistemu, ki je odgovoren za razstrupljanje telesa.
Priporočljivo je izvršiti od 150-300 minut zmerne vadbe tedensko (npr. hitra hoja). Lahko pa med 75-150 min intenzivne vadbe tedensko (npr. tek).
Redno rekreiranje zmanjšuje vnetja in pomaga pri detoksifikaciji (čiščenju) vašega telesa.

Priporočamo

SiliFit - pegasti badelj za jetra s 5-krat boljšim izkoristkom

pegasti badelj | silift
5-krat močnejši od drugih izvlečkov pegastega badlja.
20,97 €
V košarico
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu