Košarica
V košarici nimate izdelkov.

Omega 3

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje

-25%
CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje
Omega 3 ter vitamina K2 in D3.
11,97 € 15,96 €
V košarico

Neptunovo krilovo olje za otroke

NOVO
Neptunovo krilovo olje za otroke
Formula za zdravo rast in razvoj otrok.
20,97 €
V košarico

Neptunovo krilovo olje, najučinkovitejši vir omega-3

omega 3
Odlična biološka dostopnost omega-3, fosfolipidi, holin in astaksantin.
21,96 €
V košarico

Omega 3

Kaj so omega 3

Omega 3 so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so nujne za naše zdravje. Telo jih ne more izdelovati samo, zato se imenujejo esencialne. Za zdravje človeka so pomembne ALK (alfa-linolenska kislina), ki jo najdemo v rastlinskih semenih (oljih) in EPK (eikozapentaenojska kislina) ter DHK (dokozaheksaenojska kislina), ki se največ nahajata v morskih organizmih (mastne ribe, raki, školjke,...).
Omega 3 so pomembne v vseh življenskih obdobjih.

Pomanjkanje omega 3

Če naše telo ne dobi dovolj omega 3 maščobnih kislin, se pojavi pomankanje. To pa lahko povzroči resne zdravstvene težave.
Določene diete in načini prehranjevanja lahko še dodatno povzročijo pomanjkanje omega 3. Sem spadajo predvsem načini prehranjevanja, ki vsebujejo veliko rdečega mesa in perutnine ali pa diete, ki znatno omejujejo maščobe. Nekatere težave, ki nastanejo zaradi pomankanja omega 3 so težko zaznavne, resnejše pa zahtevajo preverjanje ravni omega 3.
Omega 3 imajo vlogo pri delovanju srca. Tovrstne maščobne kisline povezujemo predvsem s holesterolom in kardiovaskularnimi boleznimi, kot tudi z delovanjem možganov in ohranjanjem vida.

Koliko omega 3 na dan

Priporočen dnevni vnos omega 3 se giblje med 250 mg in 500 mg EPK in DHK. V primeru da jemlete omega 3 v obliki prehranskih dopolnil je treba biti pozoren, da vsebujejo EPK in DHK.

Kako jemati omega 3

Najboljši način, da zadostimo potrebe po omega 3, je uživanje morskih rib nekajkrat tedensko. V primeru da ne uživamo rib ali morske hrane, lahko omega 3 dobimo z jemanjem prehranskih dopolnil, ki jih vsebujejo.

Prehransko dopolnilo omega 3

Poznamo več vrst prehranskih dopolnil, ki vsebujejo omega 3, Najpomembnejši sta ribje olje in krilovo olje.

Ribje olje se v glavnem pridobiva s kuhanjem različnih vrst rib, ki mu sledijo različni procesi prečiščevanja in koncentriranje. Omega 3 kisline so v ribjem olju vezane na trigliceride, ki niso vodotopni, zato se po zaužitju pri mnogih lahko pojavijo prebavne motnje oz. spahovanje. Telo pa te omega 3 težje izkoristi. Ribje olje ne vsebuje antioksidantov, zato mu dodajo konzervanse, da ne postane žarko.

Za razliko je krilovo olje pridobljeno  v hladnem postopku, zato se vsa dragocena hranila ohranijo. Krilovo olje poleg omega 3 kislin vsebuje še fosfolipide, ki so sestavina celičnih membran in omogočajo prehajanje določenih sestavin v in iz celic. Krilovo olje vsebuje tudi holin, ki je esencialna sestavina in ima kompleksno vlogo v telesu. Pomemben je pri sintezi prenašalca živčnih impulzov (acetilholin), pri tvorbi celičnih struktur, prenosu lipoproteinov in metabolizmu homocisteina. Krilovo olje naravno vsebuje tudi antioksidant astaksantin, ki mu daje rdečo barvo in zagotavlja popolno stabilnost brez dodajanja konzervansov. Ker so omega 3 kisline v krilovem olju vezane s fosfolipidi, so deloma topne v vodi, kar jim daje znatne prednosti pred ribjim oljem. Telo pa jih bistveno lažje in hitreje izkoristi.

Krilovo olje pridobivajo iz planktonskih rakcev, ki so na dnu prehranske verige in niso onesnaženi s težkimi kovinami in pesticidi, kot so lahko ribe iz katerih pridobivajo ribje olje.

Razlika med krilovim oljem in ribjim oljem

Kakovostne omega 3 kapsule

Omega 3 kisline je treba jemati redno, zato se splača izbrati kakovosten proizvod.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu