Košarica
V košarici nimate izdelkov.

Antioksidanti, kako nam pomagajo

Antioksidanti, kako nam pomagajo
Antioksidanti so skupina snovi, ki lahko delujejo na različne načine, vsi pa imajo isti cilj, zaščititi telo pred oksidativnim stresom. To dosežejo tako, da nevtralizirajo škodljive proste radikale.

Razlika med antioksidanti, prostimi radikali in oksidativnim stresom

Prosti radikali so nestabilne, vendar izjemno reaktivne molekule, ki lahko poškodujejo telesne celice in tkiva. Prosti radikali se tvorijo v telesu pod vplivom različnih procesov in dejavnikov, npr. predelava hrane v gradnike in energijo ter odstranitev odpadnih snovi, izpostavljenost sončnim žarkom in strupom (cigaretni dim, alkohol, zdravila, izpušni plini, itd.).
Določeno količino prostih radikalov, ki nastanejo v telesu, so sposobni nevtralizirati telesu lastni antioksidanti. Antioksidanti so snovi, ki ščitijo tkiva in celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikal.
V sodobnem tempu življenja smo še dodatno izpostavljeni prostim radikalom. To lahko poruši ravnovesje naravno prisotnih antioksidantov v telesu in povzroči oksidativni stres. O oksidativnem stresu govorimo, kadar prosti radikali poškodujejo tkiva ali celice telesa. Da bi preprečili oksidativne poškodbe je pomembno, da ima naše telo vedno na voljo dovolj antioksidantov.
Katere snovi so antioksidanti

Antioksidanti so skupina različnih snovi in so lahko topni v vodi, v maščobah ali v obojem. Vodotopni antioksidanti lahko opravljajo svojo funkcijo izven celic, medtem ko maščobo-topni delujejo na ravni celičnih membran. Antioksidanti, ki so topni v vodi in v maščobah, pa delujejo na ravni celičnih membran in znotraj celic.
Med antioksidante štejemo: vitamine, minerale, beljakovine, encime in fito-hranila (rastlinska hranila). Nekateri izmed pomembnejših  antioksidantov v vsaki kategoriji so:

  • Vitamini:  vitamin C, vitamin E, vitamin K.
  • Minerali:  selen, cink, mangan.
  • Beljakovine:  alfa-lipoična kislina, cistein, glutation.
  • Encimi:  koencim Q10.
  • Fito-hranila:  zeleni čaj, kurkuma, ginko biloba.

Nekaj pogostih antioksidantov pod drobnogledom

Astaksantin

Astaksantin sodi med naravne karotenoide. Morskim organizmom, kot so antarktični kril, losos in ptice – flamingo, daje  značilno rdečkasto barvo. Astaksantin ima izjemno visoko antioksidativno sposobnosti. V velikih količinah ga najdemo v olju antarktičnega krila. Zaradi svoje strukture je topen v vodi in v maščobah. To mu daje sposobnost premostiti dvoslojno celično membrano, s čimer zagotovi edinstveno zaščito membrane, tako na membrani sami, kot v celici. S tem bistveno poveča odpornost celice na oksidativni stres.

Borovnice

Borovnice so, kot tudi drugo jagodičevje (npr. ribez, brusnice) eden izmed najmočnejših antioksidantov, zato poskrbimo, da jih čim pogosteje dodajajmo naši prehrani. Vsebujejo flavonoide, vitamin C in vitamin K. Poleg antioksidativnih sposobnosti imajo pozitivne koristi tudi za imunski sistem.

Koencim Q10

Ubikinol je aktivna (reducirana) oblika koencima Q10 in telesu lastni antioksidant. Aktivna oblika koencima Q10  nastane v telesu s pretvorbo iz neaktivne oz. oksidirane oblike koencima Q10 (ubikinon). Sposobnost pretvorbe ubikinona v ubikinol se s starostjo zmanjšuje. Zato lahko ljudem, starejšim od 45 let, koristi jemanje ubikinola kot prehranskega dopolnila. Višjo potrebo po njem imajo tudi ljudje, ki se ukvarjajo z intenzivno vadbo ali treningi.

Priporočamo

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje
Omega 3 ter vitamina K2 in D3.
15,96 €
V košarico

KurkuFit 30 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom

KurkuFit 30 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom
Za dobro gibljive in mladostne sklepe. Za kožo, jetra, žolč in prebavo.
18,49 €
V košarico

KurkuFit 60 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom

KurkuFit 60 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom
Za dobro gibljive in mladostne sklepe. Za kožo, jetra, žolč in prebavo.
31,49 €
V košarico

Neptunovo krilovo olje, najučinkovitejši vir omega-3

omega 3
Odlična biološka dostopnost omega-3, fosfolipidi, holin in astaksantin.
21,96 €
V košarico
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu