Dan preprečevanja Alzheimerjeve bolezni
Namen te pobude je povečati ozaveščenost o pomembnem vplivu prehrane in življenjskega sloga na preprečevanje Alzheimerjeve bolezni. Večina ljudi verjame, da je tveganje za Alzheimerjevo bolezen pogojeno predvsem genetsko. Približno 1 od 100 primerov (1%) Alzheimerjeve bolezni povzročijo geni.
Vloga prehrane pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni
Dr. William Harris, ameriški profesor in vodilni strokovnjak za omega-3, zagovarja povečanje vnosa omega-3. »Sam uporabljam omega 3 prehranska dopolnila in jem ribe (losos, skuše, inčune, sardele…) z visoko vsebnostjo omega-3. Moj nasvet je, da dvignete svoj indeks omega-3 v zdravo območje in ga tam obdržite,« pravi Harris.
Vloga življenjskega sloga
Profesor Stephen Cunnane z univerze Sherbrooke v Kanadi je izvedel raziskavo, ki je pokazala, da lahko ketogene pijače zagotovijo kognitivne koristi z izboljšanjem ravni energije v možganih za tiste na začetku Alzheimerjeve bolezni.
Vloga prehrane pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni
Homocistein in Omega-3
Profesor Jin-Tai Yu z univerze Fudan v Šanghaju poudarja pomen osredotočanja na znane dejavnike tveganja za Alzheimerjevo bolezni, kot so ravni homocisteina in omega-3 v telesu. Preprečiti bi bilo mogoče do 80 % primerov demence, če bi bili ciljno usmerjeni na vse znane dejavnike tveganja.Dr. William Harris, ameriški profesor in vodilni strokovnjak za omega-3, zagovarja povečanje vnosa omega-3. »Sam uporabljam omega 3 prehranska dopolnila in jem ribe (losos, skuše, inčune, sardele…) z visoko vsebnostjo omega-3. Moj nasvet je, da dvignete svoj indeks omega-3 v zdravo območje in ga tam obdržite,« pravi Harris.
Vitamini B in zdravje možganov
Raziskava profesorja Davida Smitha, nekdanjega namestnika vodje oddelka za medicinske znanosti Univerze v Oxfordu, poudarja na pomen vitaminov B za zdravje možganov. Njegove študije kažejo do 73 % manjše krčenje možganov pri posameznikih, ki so prejemali dodatke vitamina B in z zadostno vsebnostjo omega-3. Izpostavlja pomanjkanje klinično učinkovitih zdravil in minimalno vlogo genov ter poudarja, da sta sprememba prehrane in življenjskega sloga ključna za zmanjšanje tveganja za razvoj demence.Vloga življenjskega sloga
Ketogena dieta
Psihiatrinja dr. Georgia Ede s Harvarda priporoča ketogeno dieto za boj proti inzulinski rezistenci, ki je pogost dejavnik Alzheimerjeve bolezni. Pojasnjuje: »Alzheimerjevo bolezen včasih imenujemo 'sladkorna bolezen tipa 3', ker 80 % primerov demence kaže na odpornost proti inzulinu, zaradi česar možgani težko uporabljajo ogljikove hidrate za energijo. Ketogena dieta zmanjšuje odpornost proti inzulinu in ustvarja ketone iz maščob, ki pomagajo hraniti možgane.«Profesor Stephen Cunnane z univerze Sherbrooke v Kanadi je izvedel raziskavo, ki je pokazala, da lahko ketogene pijače zagotovijo kognitivne koristi z izboljšanjem ravni energije v možganih za tiste na začetku Alzheimerjeve bolezni.