Dan preprečevanja Alzheimerjeve bolezni

Dan preprečevanja Alzheimerjeve bolezni
Namen te pobude je povečati ozaveščenost o pomembnem vplivu prehrane in življenjskega sloga na preprečevanje Alzheimerjeve bolezni. Večina ljudi verjame, da je tveganje za Alzheimerjevo bolezen pogojeno predvsem genetsko. Približno 1 od 100 primerov (1%) Alzheimerjeve bolezni povzročijo geni.

Vloga prehrane pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni

Homocistein in Omega-3

Profesor Jin-Tai Yu z univerze Fudan v Šanghaju poudarja pomen osredotočanja na znane dejavnike tveganja za Alzheimerjevo bolezni, kot so ravni homocisteina in omega-3 v telesu. Preprečiti bi bilo mogoče do 80 % primerov demence, če bi bili ciljno usmerjeni  na vse znane dejavnike tveganja.
Dr. William Harris, ameriški profesor in vodilni strokovnjak za omega-3, zagovarja povečanje vnosa omega-3. »Sam uporabljam omega 3 prehranska dopolnila in jem ribe (losos, skuše, inčune, sardele…) z visoko vsebnostjo omega-3. Moj nasvet je, da dvignete svoj indeks omega-3 v zdravo območje in ga tam obdržite,« pravi Harris.

Vitamini B in zdravje možganov

Raziskava profesorja Davida Smitha, nekdanjega namestnika vodje oddelka za medicinske znanosti Univerze v Oxfordu, poudarja na pomen vitaminov B za zdravje možganov. Njegove študije kažejo do 73 % manjše krčenje možganov pri posameznikih, ki so prejemali dodatke vitamina B in z zadostno vsebnostjo omega-3. Izpostavlja pomanjkanje klinično učinkovitih zdravil in minimalno vlogo genov ter poudarja, da sta sprememba prehrane in življenjskega sloga ključna za zmanjšanje tveganja za razvoj demence.

Vloga življenjskega sloga

Ketogena dieta

Psihiatrinja dr. Georgia Ede s Harvarda priporoča ketogeno dieto za boj proti inzulinski rezistenci, ki je pogost dejavnik Alzheimerjeve bolezni. Pojasnjuje: »Alzheimerjevo bolezen včasih imenujemo 'sladkorna bolezen tipa 3', ker 80 % primerov demence kaže na odpornost proti inzulinu, zaradi česar možgani težko uporabljajo ogljikove hidrate za energijo. Ketogena dieta zmanjšuje odpornost proti inzulinu in ustvarja ketone iz maščob, ki pomagajo hraniti možgane.«
Profesor Stephen Cunnane z univerze Sherbrooke v Kanadi je izvedel raziskavo, ki je pokazala, da lahko ketogene pijače zagotovijo kognitivne koristi z izboljšanjem ravni energije v možganih za tiste na začetku Alzheimerjeve bolezni.

Zdravje črevesja in antioksidanti

Pobuda spodbuja tudi uživanje hrane, ki je zdrava za črevesje, ter zelenjave, jagodičevja in začimb, bogatih z antioksidanti in polifenoli. Te prehranske izbire lahko podpirajo splošno zdravje možganov in zmanjšajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen.

Fizična aktivnost in spanje

Tommy Wood, docent za nevroznanost na Univerzi v Washingtonu, poudarja pomen aktivnega življenjskega sloga. Pravi da je »izboljšanje mišične mase in moči močno povezano z manjšim tveganjem za demenco in boljšim zdravjem možganov. Prinaša pomembne koristi, tudi če začnemo telovaditi pozneje v življenju.« Poleg tega poudarja pomen zadostne količine spanca za pomoč možganom pri okrevanju.

Pregled za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni

Znanstveniki so naredili spletno mesto kjer so podrobneje predstavili vse aspekte prehrane in življenjskega sloga. Pripravili so tudi kratek vprašalnik na katerega lahko odgovorite in dobili boste personalizirane nasvete za zmanjšanje tveganja za alzheimerjevo bolezen. Vprašalnik lahko najdete tukaj (https://www.alzheimersprevention.info/).
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu