Omega 3 indeks nov biomarker za zdravstveno stanje

Omega 3 indeks nov biomarker za zdravstveno stanje
Vsebnost EPA in DHA v rdečih krvničkah, kot % od vsebnosti vseh maščobnih kislin, je novo orodje za analizo prehranskega stanja našega telesa in še posebej srca. Študije so pokazale, da je vsebnost omega-3 v rdečih krvničkah povezana z vsebnostjo omega-3 v srcu.
Omega-3 indeks pod 4% je povezan z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja, medtem ko indeks omega-3 nad 4% zmanjšuje tveganje za bolezni srca.
omega 3 indeks
Zelo pomembno je, da dvignemo omega-3 indeks v naših rdečih krvnih celicah in tkivih zato, da zmanjšamo tveganje za koronarne srčne bolezni.
Na podlagi številnih raziskav kardiovaskularnega tveganja je bil predlagan ciljni razpon za indeks omega-3 med 8 % in 11 %. Pri vrednostih nad 11 % se tveganje ne zmanjšuje več.
Indeks omega-3 je lahko tudi biomarker za druge vrste tveganj, ne le kardiovaskularnega. Nizke ravni omega-3 indeksa so pokazale tudi povezavo s povečanim tveganjem za razvoj depresije, upad kognitivnih sposobnosti, spalno apnejo in osteoporozo.
V tem kontekstu je tudi študija, ki je preučevala bolnike s stabilno koronarno arterijsko boleznijo in pokazala, da so imeli tisti z indeksom omega-3 nad 4 %, 27-odstotno zmanjšano tveganje smrti, v primerjavi s tistimi z indeksom omega-3 pod 4 %.
 
V primeru nizkega omega-3 indeksa je pametno spremeniti prehranske navade in povišati vnos morskih rib oz. dopolniti prehrano s kakovostnim ribjim oz. krilovim oljem.
 
Viri:
Blood levels of long-chain n-3 fatty acids and the risk of sudden death. New Engl. J. of Medicine 2002
The Omega-3 Index as a risk factor for cardiovascular diseases. Prostaglandins & other lipid mediators 2011
Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology 2012
Blood EPA and DHA predict all-cause mortality in patients with stable coronary heart disease. Circulation. Cardiovascular quality and outcomes 2010

Priporočamo

Neptunovo krilovo olje, najučinkovitejši vir omega 3

omega 3
Odlična biološka dostopnost omega 3, fosfolipidi, holin in astaksantin.
21,96 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu