Kurkuma in kurkumin

KurkuFit 30 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom

KurkuFit 30 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom
Za dobro gibljive in mladostne sklepe. Za kožo, jetra, žolč in prebavo.
19,19 €
V košarico

KurkuFit 60 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom

KurkuFit 60 - kurkumin z 29-krat boljšim izkoristkom
Za dobro gibljive in mladostne sklepe. Za kožo, jetra, žolč in prebavo.
32,60 €
V košarico

Razkrivamo »supermoč« kurkume

Kurkuma je izjemna sestavina, ki se kot začimba v indijski kuhinji uporablja zaradi prijetnega okusa in izrazite svetlo rumene barve. Rečejo ji tudi rumeno zlato Azije. Kurkuma je zelišče, ki je vedno bolj priljubljena tudi kot superživilo ali prehransko dopolnilo in to povsem upravičeno, saj je izjemno vsestransko uporabna.

Kurkuma kot začimba

Kurkuma ima privlačno rumeno barvo in predstavlja osnovo začimbe curry, ki se pogosto uporablja v orientalski kuhinji. Začimbo pridobivajo iz posušenih korenik rastline Curcuma Longa, ki se uvršča v isto družino kot ingver. Kurkumo poleg kulinaričnih namenov že stoletja uporabljajo v indijski ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini. V zadnjem času pa tudi pri nas pridobiva vedno večjo priljubljenost, predvsem zato, ker je vsestransko uporabna in izjemno učinkovita.

Kurkuma za prožne sklepe

Eno izmed najbolj raziskanih področij uporabe kurkume je njen pozitivni učinek na sklepe. V vseh življenjskih obdobjih (aktivno obdobje ali staranje) je pomembno, da so naši sklepi prožni in gibljivi in da se lahko brez težav gibljemo. V primeru, da imamo težave z gibljivostjo sklepov je kurkuma odlična izbira za podporo. Kurkuma je ena izmed znanstveno najbolj raziskanih zelišč in velja za varno, kar pomeni da jo lahko uživamo z zaupanjem. Namreč samo v letu 2016 je bilo izvedenih več kot 15 temeljitih kliničnih študij, ki so se nanašale na pozitivne vidike kurkume za normalno delovanje mišic, kit in sklepov.

Pozitivni vidiki kurkume so vsestranski:
 • pomaga vzdrževati prožne sklepe.
 • podpira zdravje jeter.
 • podpira imunski sistem.
 • ima antioksidativne lastnosti.
 • je dobra za kožo.
 • podpira zdravje srca in ožilja.
 • spodbuja zdravje zgornjih dihalnih poti.
 • sodeluje pri pravilnemu delovanju živčnega sistema.


Kurkumin kot aktivna sestavina

Kurkuma je tako učinkovita predvsem zaradi prisotnosti kurkuminoidov. To je skupina v maščobi topnih polifenolov, med katerimi je najpomembnejši prav kurkumin. Kurkumin je močan antioksidant odgovoren za značilno rumeno - oranžno barvo kurkume in kot tak pomaga zaščititi celice telesa pred oksidativnim stresom. Druga pomembna kurkuminoida sta bisdemetoksi kurkumin in demetoksi kurkumin. Kurkuma vsebuje tudi eterična olja. Te bioaktivne snovi so odgovorne za širok spekter delovanja.

Bi morali vsi začeti kuhati s kurkumo?

Kot začimba za jedi je kurkuma vsekakor priporočljiva, vendar se v takšni obliki zelo težko absorbira. Poleg tega kurkuma kot začimba vsebuje zelo nizko koncentracijo aktivnih snovi, običajno le 2% kurkuminoidov. Zato bi morali jedem vsak dan dodajati ogromne količine začimbe, da bi dobili nek učinek. Tako bi na primer za enako količino kurkuminoidov iz ene 500 mg kapsule visoko standardiziranega (95% kurkuminoidov) ekstrakta kurkume, morali zaužiti približno 23 g ali 7 žlic kurkume v prahu. Če vzamemo v obzir, da je biološka uporabnost ekstrakta kurkume bistveno boljša, to pomeni 49 žlic začimbe kurkume. Na srečo znanost ne stoji na mestu in so z raziskavami dognali različne možnosti za povečanje biološke uporabnosti kurkume.

 1. Kurkumin v fitosom obliki

Posebna patentirana tehnologija povezuje kurkumin, kot aktivno sestavino s fosfolipidi (lecitin). Fosfolipid je strukturni protein, ki je pomemben gradbeni element naših celic, natančneje celičnih membran. Fosfolipidi imajo en del molekule topen v vodi in del, ki je topen v maščobi. Zaradi te izjemne lastnosti lahko zlahka prehajajo skozi črevesno steno. Kompleks kurkumina in fitosoma je zelo stabilen in ima odlično absorpcijo. Kurkuminoidi povezani v fitosomski obliki se absorbirajo do 29-krat bolje v primerjavi z nevezanimi kurkuminoidi.

 1. Kurkumin in eterična olja

Patentirani proizvodni postopek združuje visokokakovostni ekstrakt kurkume oz. kurkuminoidov s seskviterpenoidi in hlapnimi olji, kar ima za posledico bistveno boljšo absorpcijo aktivnih snovi.

 1. Kurkumin in črni poper

Pogosto dodajajo ekstraktu kurkume črni poper, ki močno poveča absorpcijo kurkuminoidov. Vendar previdnost ni odveč, saj črni poper ne poveča samo absorpcije kurkuminoidov, temveč tudi drugih sestavin, kot so farmacevtske snovi in droben fini prah. Črni poper poleg tega tudi draži želodec in črevesje.

Kako prepoznate zares dobro prehransko dopolnilo s kurkumo?

Priljubljenost in uporaba kurkume je povsem upravičena, zato povzemimo, na kaj moramo biti pozorni pri izbiri kakovostnega dodatka. V prvi vrsti je pomembna velika količina aktivne sestavine na kapsulo. Prepričajte se, da je na embalaži jasno navedena standardizacija na aktivno sestavino. Še bolj pomembna od količine pa je je biološka razpoložljivost uporabljenega izvlečka. Velika količina kurkuminoidov  je namreč povsem neuporabna, če ti ne morejo prehajati skozi črevesno steno. KurkuFit je visokokakovostno prehransko dopolnilo s kurkumo. Vsebuje veliko količino aktivne učinkovine in ima odlično biološko razpoložljivost. Vsebuje namreč kurkumin - fitosom, vezano obliko kurkumina, ki zagotavlja odlično absorpcijo kurkumina.
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu