Visok vnos ALK zmanjša tveganje za smrt

Visok vnos ALK zmanjša tveganje za smrt
Visok vnos ALK zmanjša tveganje za smrt zaradi vseh vzrokov za 10 %
Analiza 41 študij je pokazala, da je visok vnos omega-3 maščobne kisline ALK (alfa linolenska kislina) povezan z manjšim tveganjem smrti zaradi vseh vzrokov, zlasti zaradi bolezni srca in ožilja.
Študije, ki so jih proučevali so vključevale približno 120.000 udeležencev, starih med 18 in 98 let, ki so jih spremljali med 2 in 32 leti. Upoštevali so dejavnike, kot so starost, teža, status kajenja, uživanje alkohola in telesna dejavnost.

ALK je najpogostejša omega-3 v živilih
Alfa linolenska kislina (ALK) je večkrat nenasičena maščobna kislina omega-3, ki se nahaja v rastlinah, kot so soja, oreški, olje oljne repice in v lanenih semenih. V telesu se pretvori v EPK (eikozapentaenojsko kislino) in v manjši meri v DHK (dokozaheksaenojsko kislino), ki imata protivnetne lastnosti. Poleg vloge pri tvorbi EPK in DHK ima tudi ALK preventivni učinek proti srčno-žilnim boleznim in nekaterim vrstam raka.

Ključne ugotovitve
Raziskovalci so ugotovili, da je visok vnos ALK povezan z 10 % manjšim tveganjem umrljivosti zaradi vseh vzrokov, 8 % manjšim zaradi srčno-žilnih bolezni in 11 %  manjšim zaradi koronarne srčne bolezni.
Višji vnos ALK je bil povezan z nekoliko večjim tveganjem umrljivosti zaradi raka pri ljudjeh z najvišjim vnosom ALK v primerjavi z ljudmi z najnižjim vnosom ALK.
Raziskovalci so domnevali, da je lahko škodljivi učinek vnosa ALK v zvezi z rakom, posledica obstoja trans oblike ALK v nekaterih živilih. Druge študije so namreč pokazale, da je visok vnos oreščkov povezan z zmanjšanjem smrti zaradi vseh vzrokov, zmanjšanjem smrti zaradi srčno-žilnih bolezni in zmanjšanjem umrljivosti zaradi raka. To kaže, da je lahko opažena povezava med ALK in višjo umrljivostjo zaradi raka odvisna od vira hrane.

Učinek odvisen od zaužite količine ALK
Ugotovljen je bil linearni učinek med odmerkom ALK zaužite s hrano in umrljivostjo za srčno-žilnimi boleznimi oz. koronarno srčno boleznijo.  Povečanje vnosa ALA za 1 g na dan je bilo povezano s 5 % manjšim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.
Vir: British Medical Journal
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu

Pridobite 10% popust in nasvete za zdravje


Prijavite se na prejemanje E-novic ter si zagotovite kodo s 10% popustom na vse izdelke.
Najvišja vrednost popusta je lahko do 10 EUR.