Žilne obloge

Žilne obloge
Vitamin K je v našem telesu nujno potreben za aktivacijo zelo pomembnega proteina (MGP), ki preprečuje nalaganje kalcija v žilah. Vitamin K poskrbi, da se kalcij nalaga tja kjer je potreben, torej v kosti in ne na stene krvnih žil. S tem se zmanjša tveganje za nastanek srčno žilnih obolenj.

Ustrezna prehrana je nedvomno ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Pogosto se ljudem svetuje dodajanje vitamina D, kar je zagotovo koristno za zdravje kosti. Dodajanje vitamina D med drugim pozitivno vpliva na kostno gostoto. To pomeni manjše tveganje za osteoporozo in manj krhke kosti.

Za optimalno zdravje srca in ožilja, je potrebno vitamin D uravnotežiti z vitaminom K. Znano je, da se vitamina D in K med seboj dopolnjujeta. Če nam istočasno manjkata oba vitamina, imamo povišano tveganje za zamašitev krvnih žil, zaradi nalaganja kalcija v žilah in posledično povišan krvni tlak.

Najnovejša kohortna znanstvena študija, objavljena v reviji European Journal of Nutrition pa je razkrila, da je pomanjkanje vitaminov D in K, poleg večjega tveganja za nastanek srčno žilnih obolenj, povezano tudi s povišanim tveganjem umrljivosti. Znanstveniki so ugotovili, da je tveganje umrljivosti še višje, če nam primanjkuje obeh vitaminov hkrati. Zato je toliko bolj pomembno, da dodajamo v prehrano oba vitamina.

Samostojno dodajanje vitamina D na kalcij vpliva le toliko, da se ga več absorbira iz črevesja. Ne more pa aktivirati proteina, ki bi preprečil nalaganje kalcija na stene žil. Zato nujno potrebujemo tudi vitamin K. Vitamin D je za zdravje srca in ožilja pravzaprav le posrednik, ki spodbuja nastajanje proteinov, ki preprečijo nalaganje kalcija v žilah. Ti proteini pa se brez zadostne količine vitamina K ne morejo aktivirati.

Vitamin K najdemo v zeleni listnati zelenjavi, fermentiranih mlečnih izdelkih in jajčnem rumenjaku. Ker obeh vitaminov običajno ne vnesemo dovolj s prehrano, je priporočljivo njuno dodajanje. Bodite pozorni, da izberete kakovostna dopolnila, ki vsebujejo optimalne vsebnosti vitamina K in D v oblikah, ki jih telo lažje in bolje izkoristi.

Priporočamo

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje
Omega 3 ter vitamina K2 in D3.
16,58 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu