Košarica
V košarici nimate izdelkov.

Idealni vitamini za starejše so vitamini B

vitamini b za starejše
Pri starejših z blagimi kognitivnimi motnjami pride do znatnega izboljšanja, če jemljejo vitamine B. Vendar to velja le pri ljudeh, ki ne jemljejo aspirina. To je pokazala analiza dveh randomiziranih in s placebom kontroliranih kliničih študij.
Podatki, objavljeni v Journal of Nutrition, Health & Aging kažejo, da je dodajanje vitamina B12 in folne kisline (vitamin B9) v prehrano povzročilo znatno zmanjšanje stopnje izgube celic v možganih (atrofija možganov), v primerjavi s placebom, pri starejših ljudeh z blago kognitivno motnjo.
Raziskovalci so udeležence razdelili v 2 skupini glede na to ali so jemali tudi aspirin ali ne. Rezultati so pokazali, da je dodajanje vitaminov B prispevalo k bistveno boljšim rezultatom na lestvici Ocena klinične demence (CDR) pri tistih, ki niso uživali aspirina, v primerjavi s tistimi, ki so ga.
Njihova analiza kaže, da obstaja povezava med aspirinom in vitamini B pri starejših z blago kognitivno motnjo. Najverjetneje pride do interakcije med folno kislino in aspirinom.

Blaga kognitivna motnja
Delovanje možganov s staranjem naravno upada. Blaga kognitivna motnja pa je prehodno stanje, ko majhne spremembe v spominu in drugih duševnih sposobnostih soobstajajo z normalnim delovanjem.
Takšni upadi miselnih funkcij so pogosto opozorilni znak za demenco. To pa je izraz, ki se uporablja za opis različnih možganskih motenj, ki jim je skupen postopni upad delovanja možganov.
Vir: Journal of Nutrition, Health & Aging

Priporočamo

NutriVit B Forte – aktivne oblike vitaminov B za energijo

NOVO
NutriVit B Forte – aktivne oblike vitaminov B za energijo
Celoten nabor vseh 8 vitaminov B v obliki, ki se zlahka absorbira, za najboljši učinek.
17,95 €
V košarico
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu