Višji nivoji vitamina D so povezani z daljšimi telomeri

Višji nivoji vitamina D so povezani z daljšimi telomeri
Višji nivoji vitamina D so povezani z daljšimi telomeri
Povišana raven vitamina D je povezana z daljšimi telomeri. Telomeri pa so označevalci biološkega staranja.
Ugotovitve, objavljene v reviji Journal of Nutrition, kažejo na korelacijo in ne na vzročno povezanost. Kljub temu pa nam lahko olajšajo razumevanje zdravega staranja in potencialnega zmanjšanja tveganja za nastanek raka.
Vsako zvišanje ravni 25-hidroksivitamina D (25(OH)D), to je neaktivne, "skladiščne" oblike vitamina D za 10-nmol, je bilo povezano z 0,03 kbp (kilobase pairs) daljšimi telomeri v levkocitih pri odraslih srednjih let.

Telomeri
Staranje in življenjska doba normalnih zdravih celic sta povezana s tako imenovanim telomeraznim mehanizmom skrajševanja, ki omejuje življensko dobo celic na določeno število delitev. Med celično delitvijo telomeri zagotavljajo, da se kromosomi v celicah ne sprimejo med seboj ali prerazporedijo, kar lahko vodi do nastanka raka.
Z vsako delitvijo se telomeri skrajšajo. Ko se telomeri v celoti porabijo, pride do celične smrti (apoptoza). Prejšnje študije so poročale, da so telomeri zelo dovzetni za oksidativni stres in vnetje. Nekateri strokovnjaki so ugotovili, da je dolžina telomera lahko označevalec biološkega staranja.
Stanja in dejavniki, ki jih je mogoče spremeniti, kot so slaba prehrana, prekomerna telesna teža ali debelost ter sedeči življenjski način, so močno povezani z vnetjem, kar pa je prav tako povezano s skrajševanjem telomerov.

Podrobnosti študija
Znanstveniki so analizirali podatke 1542 mlajših odraslih, starih od 20 do 39 let, 1336 odraslih srednjih let, starih med 40 in 59 let ter 1382 odraslih, starih 60 let in več.
Po postopku, ki je upošteval morebitne razlike med ljudmi kot so spol, rasa in etnična pripadnost, ITM in drugi dejavniki, so raziskovalci ugotovili, da so ravni 25(OH)D 50 nmol/L in več povezane z 0,13 kbp daljšim levkocitnimi telomoeri pri ljudeh srednje starosti, v primerjavi z enako starimi ljudmi z ravnmi 25 (OH)D manj kot 50 nmol/L.

Potencialna vloga za zmanjšanje tveganja za nastanek raka
Ker je malignost lahko posledica genomske nestabilnosti in skrajšanja telomerov, bi lahko ugotovitve o pozitivni povezavi med serumskim 25(OH)D in dolžino levkocitnih telomerov povezali z zaščitno vlogo vitamina D.

Vir: Journal of Nutrition

Priporočamo

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje
Omega 3 ter vitamina K2 in D3.
16,58 €
V košarico

Nutrivit D3 - Vitamin D z odlično absorpcijo

Nutrivit D3 - Vitamin D z odlično absorpcijo
2000 IE (50 μg) vitamina D,
tudi za vegane
21,70 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu