Veganska prehrana lahko ogroža vnos bistvenih hranil

veganska prehrana
V biltenu o prehrani BNF (British Nutrition Foundation) avtorji zaključujejo, da razširjena uporaba veganske prehrane, kljub temu, da je okolju prijazna lahko zmanjša vnos in biološko razpoložljivost bistvenih hranil kot so železo, cink, jod in vitamin B12.
Bistvo je, da ne spodbujamo prehranskih sprememb, ki bi lahko koristile okolju, vendar bi lahko bile škodljive za zdravje ljudi.
Avtorji nadalje ugotavljajo, da mesni nadomestki rastlinskega izvora, lahko nenamerno povečajo vnos nasičenih maščob, sladkorja in natrija ter zmanjšajo vnos nekaterih mikrohranil, npr. kalcija, magnezija, cinka in vitamina B12.
Omejeni podatki tudi kažejo, da nekatere mlečne alternative, na primer riževe in mandljeve pijače pri proizvodnji povečajo porabo pitne vode.
Predlagano zmerno zmanjšanje vnosa mesa bo verjetno bolj realistična in sprejemljiva sprememba prehrane za mnoge ljudi v državah z visokimi dohodki, kot pa sprejetje vegetarijanske ali veganske prehrane, zaključujejo.
 
Vir: Nutrition Bulletin
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu