Sladkorna bolezen 10 nasvetov

Sladkorna bolezen 10 nasvetov
Obstajajo različne vrste sladkorne bolezni. Niti dva človeka s sladkorno si nista enaka, zato ne obstaja enotna dieta za vse ljudi z sladkorno boleznijo. Vseeno pa je v nadaljevanju nekaj splošnih nasvetov, katere lahko uporabite za bolj zdravo prehranjevanje. Lahko vam pomagajo uravnavati nivo sladkorja v krvi, krvni pritisk in nivo holesterola. Ravno tako so lahko koristni pri uravnavanju telesne teže in zmanjšajo možnost različnih zapletov, ki so povezani s sladkorno boleznijo.

Kaj pomeni pravilno prehranjevanje?


V primeru sladkorne bolezni tipa 1 je ključnega pomena štetje zaužitih ogljikovih hidratov, da ostane nivo krvnega sladkorja čimbolj stalen.
V primeru diabetesa tipa 2 in hkrati povišane telesne teže, je ključnega pomena shujšati, saj je tako lažje obvladovati diabetes. Znižanje telesne teže pomaga znižati nivo krvnega sladkorja in zmanjša možnost za druge zaplete. Telesno težo se da zmanjšati z manjšim vnosom ogljikovih hidratov, z mediteransko dieto ali pa z dieto z zelo malo kalorijami. Zmanjšanje telesne teže pomaga znižati nivo krvnega sladkorja, znatno zmanjšanje telesne teže pa lahko privede celo do remisije diabetesa tipa 2.
Vseeno ali gre za diabetes tipa 1 ali 2, če morate izgubiti, pridobiti ali pa ohraniti trenutno telesno težo. Vedno je zelo pomembno, da se pri tem zdravo prehranjujete.
Zelo pomembna je tudi velikost porcij, ne glede na to ali gre za diabetes tipa 1 ali 2. To pomaga pri računanju prehranskih vrednosti, štetju ogljikovih hidratov in uravnavanju telesne teže. Pomembno je vedeti, da so velikosti porcij za vsakega posamezenika različne kar pomaga pri enem, ni nujno da bo tudi pri drugem.

10 nasvetov

1. Izberite bolj zdrave ogljikove hidrate


Vsi ogljikovi hidrati vplivajo na nivo sladkorja v krvi zato je pomembno da veste, katera živila jih vsebujejo. Izberite bolj zdrava živila z ogljikovimi hidrati in pazite na velikost porcij:
 • polnozrnate žitarice kot rjavi riž, ajda in polnozrnat oves,
 • sadje,
 • zelenjava,
 • stročnice kot so čičerika, fižol in leča,
 • mlečni izdelki kot sta nesladkani jogurt in mleko.
Hkrati je zelo pomembno zmanjšati vnos hrane z malo vlaknin kot je bel kruh, bel riž in predelane žitarice. Preglejte deklaracije, ko iščete živila z visoko vsebnostjo vlaknin.

2. Uživajte manj soli


Prekomerno uživanje soli lahko poviša tveganje za visok krvni pritisk, kar posledično pomeni višje tveganje za srčno-žilna obolenja. V primeru sladkorne bolezni pa je tveganje že v osnovi povišano.
Vnos soli je potrebno omejiti na 6 g dnevno (1 čajna žlička). Veliko pakiranih živil že vsebuje sol, zato poglejte kaj piše na oznakah živil in izberite tiste, ki vsebujejo manj soli. Kuhanje iz osnovnih sestavin lahko pomaga pri uravnavanju vnosa soli. Uporabite različna zelišča in začimbe za boljši okus.

3. Uživajte manj rdečega in predelanega mesa


Zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov se lahko nadomesti z mesom.  Slaba ideja pa je, da je to meso bodisi predelano ali pa rdeče, kot npr. šunka, slanina, klobase, goveje meso ali jagnjetina. Vse te vrste mesa so povezane s srčno-žilnimi težavi in rakom.
Rdeče meso je bolje zamenjati:
 • s stročnicami kot sta fižol in leča,
 • z jajci,
 • z ribami,
 • s perutnino kot sta piščanec ali puran,
 • z nesoljenimi oreščki.
Fižol, grah in leča vsebujejo veliko vlaknin hkrati pa ne vplivajo preveč na nivo krvnega sladkorja, zato so idealno nadomestilo za rdeče in predelano meso, saj tudi nasitijo. Večina nas ve, da so ribe v prehrani koristne, mastne ribe, kot so losos ali skuša pa so še boljše. Te ribe so bogate z omega 3 olji, ki pomagajo ščititi srce. Poskušajte zaužiti vsaj dve porciji mastnih rib na teden

4. Uživajte več sadja in zelenjave


Vemo, da je uživanje sadja in zelenjave koristno. Uživajte ju ob obroku in kot prigrizek, ko ste lačni. To vam zagotovi vitamine, minerale in vlaknine, ki so nujno potrebni vsak dan, da ostanemo zdravi.
Ali naj se izogibamo sadju, ker je sladko. Odgovor je ne. Celi sadeži so koristni za vse in nič drugače ni pri sladkorni bolezni. Sadje vsebuje sladkor, vendar je to naravni sladkor in ni enak dodanemu sladkorju, ki je prisoten v čokoladi, piškotih in tortah.
Tudi sadni sokovi štejejo kot dodan sladkor, zato se držite celih sadežev. Ti so lahko sveži, zamrznjeni posušeni ali konzervirani (v soku, ne v sirupu). Najbolje jih je uživati postopoma skozi ves dan ne vsega naenkrat.

5. Izberite bolj zdrave maščobe


Vsi ljudje potrebujejo maščobo v hrani, saj nam daje energijo. Različne vrste maščobe pa na naše zdravje vplivajo različno.
Bolj zdrave maščobe so v živilih kot so nesoljeni oreščki, semena, avokado, mastne ribe, olivno olje, repičino oplje in sončnično olje. Nekatere nasičene maščobe lahko povečajo količino holesterola v krvi, kar lahko poveča verjetnost za srčno-žilne težave. Nasičene maščobe se v glavnem nahajajo v hrani živalskega izvora kot npr:
 • rdeče in predelano meso,
 • ghee,
 • maslo,
 • svinjska mast,
 • piškoti, torte in peciva.
Na splošno pa velja, da je treba zmanjšati vnos olj, kar storimo z uporabo žara, pečice ali kuhanja na pari

6. Zmanjšajte vnos dodanih sladkorjev


Zmanjšati vnos sladkorja je pogosto težko, zato je pametno začeti z manjšimi koraki. Sladke pijače, energijske napitke in sokove zamenjajte z vodo, navadnim mlekom, čajem ali kavo brez sladkorja.
Poskusite lahko sladila z nizko kalorično vrednostjo. Zmanjšanje vnosa dodanih sladkorjev pomaga lažje uravnavati nivo krvnega sladkorja in telesno težo. Če pa zaradi terapije padete v hipo in si pomagate s sladkimi napitki pa jih seveda raje ne ukinite

7. Pametno s prigrizki


Za prigrizek izberete jogurte, nesoljene oreščke, semena, sadje in zelenjavo namesto čipsa, piškotov ali čokolade. Vseeno pa bodite pozorni na velikost porcij, kar bo pomagalo pri uravnavanju telesene teže

8. Zmerno pitje alkohola


Alkohol vsebuje veliko kalorij, če želite shujšati, omejite njegov vnos.
Pri jemanju inzulina ali drugih zdravil za sladkorno bolezen ni pametno piti na prazen želodec, saj alkohol poveča verjetnost za hipo

9. Zaužijte vitamine in minerale iz hrane


Poskusite uravnovesiti prehrano tako, da dobite v njej vse potrebne vitamine in minerale

10. Ne pozabite ne gibanje


Fizična aktivnost gre z roko v roki z zdravo prehrano. Pomaga pri uravnavanju sladkorne bolezni, hkrati pa zmanjša tveganje za srčno-žilne zaplete. Ker mišice porabijo več glukoze, je uravnavanje krvnega sladkorja bolj učinkovito.
Priporoča se vsaj 150 min zmerne aktivnosti na teden. To je katerakoli dejavnost, ki dvigne srčni utrip, povzroči zadihanost in daje občutek toplote. Še vedno pa moramo biti sposobni govoriti in biti le rahlo zadihani. Najbolje je aktivnost razdeliti na 10 minutne intervale ali pa 5 krat tedensko po 30 minut.

Priporočamo

Glukoril - tradicionalni izvlečki za normalni nivo sladkorja v krvi

Glukoril - tradicionalni izvlečki za normalni nivo sladkorja v krvi
Primeren je za vse s povišanim sladkorjem v krvi, tudi za diabetike.
21,71 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu