Košarica
V košarici nimate izdelkov.

Sestava črevesne mikroflore je povezana s psihološkimi motnjami

Sestava črevesne mikroflore je povezana s psihološkimi motnjami
Nova pregledna raziskava in meta-analiza s King's College v Londonu je prva, ki je določila značilne vzorce v črevesnem mikrobiomu pri psiholoških motnjah kot so depresija, bipolarna motnja, psihoza/shizofrenija in tesnoba.
V zadnjih letih so raziskovalci odkrili različne načine interakcije črevesne mikrobiote z možgani skozi tako imenovano os črevesje-možgani. Obstaja veliko literatura, ki dokazuje, da se črevesna mikrobiota bolnikov z različnimi psihiatričnimi motnjami razlikuje od tiste pri ljudeh brez takšnih motenj.
Značilne so nizke ravni rodov bakterij Faecalibacterium ter Coprococcus in povišane ravni bakterij Eggerthella. Ravni so podobne pri depresivni motnji, bipolarni motnji, psihozi, shizofreniji in tesnobi. To kaže, da je za te motnje značilno zmanjšanje protivnetnih bakterij, ki proizvajajo butirat. Višja pa je količina vnetnih rodov bakterij pri bolnikih v primerjavi s kontrolno skupino.
Rodova Faecalibacterium in Coprococcus sta povezana s proizvodnjo SCFA (ktatkoverižne maščobne kisline) in imata protivnetne lastnosti, medtem ko rod bakterij Eggerthella sodeluje pri zniževanju butirata in je povezan z vnetjem.

Vir: JAMA Psychiatry
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu