Sestava črevesne mikroflore in izboljšanje revmatoidnega artritisa

Sestava črevesne mikroflore in izboljšanje revmatoidnega artritisa
Pomemben pokazatelj ali se bo stanje pri bolniku z revmatoidnim artritisom med potekom bolezni izboljšalo ali ne, se lahko skriva v prebavnem sistemu. Tako kažejo rezultati raziskave Centra za individualno medicino klinike Mayo.
 
Revmatoidni artritis je kronična bolezen, za katero je značilno vnetje sklepov in bolečine. Sčasoma pa povzroči erozijo kosti in hrustanca, deformacijo in izgubo gibljivosti sklepov.
 
V študiji je sodelovalo 32 bolnikov z revmatoidnim artritisom, ki so v razmaku 6-12 mesecev dvakrat obiskali kliniko. Iz vzetih brisov blata so raziskovalci preučili, če obstaja povezava med črevesnim mikrobiomom in revmatoidnim artritisom.
 
Nato so pregledali lastnosti mikrobiomov (alfa in beta raznolikost, mikrobne taksone in biokemične poti). Na podlagi tega jim je uspelo razlikovati med bolniki, ki so sčasoma pokazali klinično izboljšanje in tistimi, ki niso.
 
Raziskovalci so nato z uporabo umetne inteligence preučili ali lahko napovejo klinično izboljšanje bolezni ali pač ne. Uspešnost napovedi je dosegla 90% in s tem dokazala pravilnost koncepta. Integracija črevesnega mikrobioma in umetne intelignece bi lahko napovedala potek bolezni pri revmatoidnem artritisu.
 
Študija razkriva, da se lahko s spremembo črevesnega mikrobioma izboljša klinični izid, kar je obetavno za prihodnje zdravljenje revmatoidnega artritisa.
 
Vir: Genome Medicine
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu