Rak in imunski sistem

Rak in imunski sistem

Zdravje je stanje popolne stabilnosti notranjega okolja telesa, ki jo organizem vzdržuje kljub vplivu različnih dejavnikov iz okolice.

Naše telo se prilagaja in deluje pod nadzorom imunskega sistema. Notranjo moč samozdravljenja (biološki obrambni sistem) predstavljajo aktivnosti imunskih celic in različni citokini, ki prevajajo signale do imunskih celic. Dobro sodelovanje oz. posredovanje med citokini in imunskimi celicam pomembno okrepi notranjo moč samozdravljenja. Ključen dejavnik učinkovite notranje moči samozdravljenja je v ravnotežju oziroma harmoniji imunskega sistema. Na slednjo vpliva primerna prehrana ter zdrav življenjski slog.

Problem moderne medicine je diagnoza in zdravljenje bolezni. Bolezni so posledica večih dejavnikov in so le pokazatelj porušenega ravnovesja v organizmu. Zato je za učinkovito zdravljenje bolezni potreben holističen – celosten pristop zdravljenja. Koncept integrativne medicine bazira na dejstvu, da je poleg telesa potrebno zdraviti tudi dušo (mind and body).

Nedavne študije so pokazale povezavo med notranjo močjo samozdravljenja in mišljenjem. Hipotalamus je del možganov, ki je odgovoren za tako imenovano stran primarne regulacije. Uravnava namreč endokrini (hormonski) sistem in dejavnosti avtonomnega živčnega sistema, ki ni pod našim zavestnim nadzorom. Oboje deluje v tesni povezavi z uravnoteženim imunskim sistemom. Nasmeh in smejanje, najljubša glasba, prijetne arome, vroče kopeli… so prijetni dražljaji, ki jih hipotalamus sprejema od naših petih čutil. V hipotalamus se s krvjo in preko živčevja stekajo tudi vse informacije s periferije (obrobja) – ta tako imenovani življenjski krog intenzivno vpliva na notranjo moč samozdravljenja.

Moderna medicina je zelo uspešna pri odkrivanju in zdravljenju zgodnjih faz raka, to je zgodnja diagnoza oz. sekundarni preventivni ukrep. Primarni preventivni ukrepi se nanašajo na preventivo pred nastankom raka. Terciarni preventivni ukrepi skušajo pozdraviti raka v napredovalih stadijih. Primarni in terciarni preventivni ukrepi imajo v moderni medicini svoje omejitve. Krepitev notranje moči samozdravljenja ima izredno pomembno vlogo, saj lahko preseže omejitve klasične medicine.

Število rakavih bolezni iz leta v leto raste. Vendar če pogledamo podrobneje, neposreden vzrok smrti ni rak sam, ampak zapleti, ki spremljajo bolezen in/ali njeno zdravljenje (največkrat okužbe dihalnih poti ali celega telesa). Operacija, kemoterapija, obsevanje se samostojno ali v kombinaciji smatrajo kot učinkovite standardne terapije proti raku. Posledica zdravljenja raka je največkrat slabo prehransko stanje bolnika, ki je povezano z večjim številom stranskih učinkov zdravljenja, s slabšim odzivom tumorja na zdravljenje in krajšim preživetjem. Zaradi slabe prehranjenosti je močno prizadeta imunska funkcija bolnika. Zaradi standardne terapije se notranja moč samozdravljenja zavre, saj telo zaradi veliko novih dogodkov ni sposobno vzdrževati harmonije imunskega sistema.

Neposredni vzrok smrti tiči v porušenem biološkem obrambnem sistemu ali tako imenovani notranji moči samozdravljenja.

Povzeto po:

Yuzo Endo, Basic and clinical application to integrative medicine, Foreword, 2013, Tokyo, Japan

Nada Rotovnik Kozjek, Prehrana bolnika z rakom, 2008, Zbornik predavanj, Kranjska gora

Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu