Probiotiki za duševno zdravje

Probiotiki za duševno zdravje

Uživanje probiotikov lahko zmanjšuje psihološke simptome pri stresu, depresiji in tesnobi. Takšen je sklep študije, objavljene v The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Raziskovalci so analizirali rezultate sedmih raziskav, v katerih je sodelovalo več kot tristo zdravih prostovoljcev. Razlike med tistimi, ki so uživali probiotike, in drugimi, ki so prejemali le placebo, so bile statistično značilne.

Ti rezultati so že spodbudili raziskovalce, da bi z nadaljnjimi študijami ugotovili, ali bi uživanje probiotikov lahko pomagalo tudi ljudem s kronično depresijo. Raziskovalci z avstralske univerze Griffith v Queenslandu ob tem pravijo, da so odnosi med mikroorganizmi v črevesju in možgani še slabo raziskani in razumljeni. Prvi dokazi o medsebojni povezanosti in vplivu črevesnih mikroorganizmov na delovanje osrednjega živčnega sistema pa so jih privedli do hipoteze, da bi dodajanje probiotikov lahko dobro vplivalo na razpoloženje in psihološke sindrome, kot sta depresija in tesnoba.

Čeprav še ni mogoče trditi, da si bomo pri depresijah nekoč res lahko pomagali s probiotiki, je raziskanje njihove uporabe pri kognitivnih in razpoloženjskih motnjah smiselno in obetavno. Vsekakor pa je za zdrave osebe, ki se znajdejo v stresnem položaju, koristno, če prehrani dodajajo probiotike.

Priporočamo

S-biotik Forte - koristni mikrobi s prebiotiki

S-biotik Forte - koristni mikrobi s prebiotiki
Pri porušeni črevesni flori se priporoča jemanje koristnih mikroorganizmov.
14,49 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu