Košarica
V košarici nimate izdelkov.

Prebiotiki lahko zmanjšajo telesno maščobo pri debelih otrocih

Prebiotiki lahko zmanjšajo telesno maščobo pri debelih otrocih
Uživanje inulina obogatenega z oligofruktozo spremeni črevesno mikrobioto in zmanjša telesno maščobo pri otrocih s prekomerno telesno težo pravi nova randomizirana kontrolirana študija narejena na univerzi v Calgaryju. Zajela je otroke od 7-12 let.
Po 16 tednih so otroci, ki so uživali inulin obogaten z oligofruktozo, znatno zmanjšali z-vrednost (statistični kazalec) telesne teže za 3,1 %, odstotek telesne maščobe za 2,4 % in odstotek maščobe na trupu za 3,8 %.
To je prva takšna študija, ki je preučevala spremembe sestave črevesnih bakterij povzročenih s prebiotiki pri otrocih s prekomerno telesno težo.
Ugotovitve študije kažejo tudi na druge možne presnovne koristi za zdravje. Splošno znano je, da maščoba na trupu, zlasti okoli trebuha, povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni.

Spremembe v črevesni mikroflori
Uživanje prebiotika je selektivno spremenilo črevesno mikrofloro pri otrocih s prekomerno telesno težo.  Znatno so se povečale vrste bakterij iz rodu Bifidobacterium in zmanjšale iz rodu Bacteroides vulgatus v skupini, ki je uživala inulin obogaten z oligofruktozo. Pretekle raziskave so odkrile povezavo med Bacteroides vulgatus in debelostjo pri ženskah.
Clostridium clostridioforme se je zmanjšal v skupini, ki je uživala prebiotik v primerjavi s placebom. Visoke ravni Clostridium clostridioforme so že prej opažali pri bolnikih s sladkorno boleznijo.
Čeprav še vedno obstaja nepopolno razumevanje o tem, kaj točno sestavlja zdravo mikrobioto, je identifikacija možne vzročne povezave med sestavo črevesnih bakterij in zmanjšanjem debelosti velik korak naprej. Ustrezna intervencija v mladosti zmanjša verjetnost nastanka bolezni, povezanih z debelostjo, v odrasli dobi in prezgodnjo smrti zaradi dolgotrajne prekomerne telesne teže.
Vir: Gastroenterology
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu