Prehrana in razpoloženje: melanholični mikrobiom?

Prehrana in razpoloženje: melanholični mikrobiom?
Glede na najnovejše smernice vodilnih evropskih strokovnjakov, bi morali ljudi, ki trpijo za depresijo ali pa so nagnjeni k depresiji, spodbujati k uživanju pretežno rastlinske prehrane z visoko vsebnostjo žit, vlaknin in rib.
 
Skupina strokovnjakov je v okviru EU projekta »MyNewGut« preučevala povezavo med prehrano oz. dieto, razpoloženjem in mikrobiomom (črevesno mikrofloro). Ugotovili so, da imajo ljudje, ki trpijo za depresijo, spremenjeno črevesno mikrofloro. To imenujemo tudi črevesna disbioza.
 
V preteklih desetletjih so se vzorci prehranjevanja v Evropi in tudi drugod po svetu zelo spremenili. Povečali smo vnos rdečega mesa, visoko maščobnih živil in predelanega sladkorja. Takšna »zahodna« prehrana pa skupaj s sedečim načinom življenja vodi v spremembe črevesne mikroflore. Z enolično prehrano in manjšim vnosom osnovnih hranilnih snovi lahko namreč zmanjšamo sposobnost za rast določenih koristnih mikrobov, kar prispeva k črevesni disbiozi.
 
Po drugi strani so opazili pri posameznikih, ki uživajo pretežno mediteransko prehrano in v državah kjer je velika poraba rib, nižjo raven depresije. Glavni razlog je v tem, da je mediteranska hrana bogata s polifenoli in večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Strokovnjaki dodajajo, da so dolgoverižne omega-3 maščobne kisline, kot npr. DHK, vitalni gradniki možganov in s tega vidika močno povezani z depresijo. Zato je smiselno dodajati ribe k prehrani pri tistih, ki trpijo za depresijo. Pozitiven vpliv ima lahko tudi fermentirana hrana.
Pomembno dejstvo je tudi, da ima približno 40% ljudi s sindromom razdražljivega črevesa (IBS) istočasno pridruženo depresijo. Dovolj je kliničnih dokazov o koristnosti prebiotikov in vlaknin v povezavi z depresijo. Prebiotiki so posebne vlaknine, ki predstavljajo hrano za črevesno mikrobioto. S tem posredno vplivajo na razrast dobrih, koristnih bakterij, kot so npr. bifidobakterije. Hkrati strokovnjaki ugotavljajo, da je hrana bogata z vlakninami povezana z manj simptomi depresije. Če uživamo prehrano bogato z vlakninami (več kot 27 g/dan) in so vlaknine iz zelenjave ter polnozrnatega kruha in žitaric, je skoraj 50% manj verjetno, da bi imeli simptome depresije.

Najbolj prodajano

S-biotik Forte - koristni mikrobi s prebiotiki

S-biotik Forte - koristni mikrobi s prebiotiki
Pri porušeni črevesni flori se priporoča jemanje koristnih mikroorganizmov.
14,49 €
V košarico

SaffraMed z žafranom za pozitivno razpoloženje

SaffraMed z žafranom za pozitivno razpoloženje
Za psihično in čustveno ravnovesje, za sproščenost, za dober spanec.
21,71 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu