Omega-3 koristi

Omega-3 koristi

EPK in DHK, esencialne omega-3 kisline iz hrane in prehranskih dopolnil lahko zmanjšajo tveganje koronarne srčne bolezni, kot izhaja iz rezultatov nove meta-analize, ki jih je obdelal dr. Alexander s sodelavci. Ugotovitve so bile objavljene v eminentni znanstveni reviji Mayo Clinic Proceedings.

Podatki iz večjega števila kliničnih in populacijskih študij, ki so skupaj zajele 825.000 preiskovancev so pokazali, da redno jemanje omega-3 (EPK in DHK) za kar 18% zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj in dogodkov, kot so miokardni infarkt, nenadna srčna smrt in možganska kap pri tistih, ki so že obremenjeni s tradicionalnimi dejavniki tveganja. To so povišane vrednosti trigliceridov (>1,7 mmol/L) oz. povišani LDL (slabi) holesterol (>3,4 mmol/L). Za 6% pa se zmanjša tveganje nastanka koronarne srčne bolezni pri zdravih ljudeh, ki nimajo povišanih vrednosti dejavnikov tveganja.

Srčno žilne bolezni in zapleti (srčni infarkt, možganska kap) so že desetletja najpogostejši vzrok umrljivosti odraslih, ki v Sloveniji znaša več kot 40% vseh smrti.

Glavni vir omega-3 (EPK in DHK) so mastne morske ribe, ki morajo bit na jedilniku vsaj 2-3 krat tedensko, najbolje v kombinaciji z mediteransko dieto. V nasprotnem primeru se priporoča redno uživanje prehranskih dopolnil z ribjim oz. krilovim oljem, saj telo esencialnih omega-3 kislin ne more izdelovati samo.

Omega-3 (EPK in DHK) pa imajo tudi druge zelo pozitivne učinke za človekovo zdravje, kot npr. pri vnetjih, imunskemu odzivu, pri presnovi, delovanju jeter, srca in možganov.

Redno jemanje omega-3 je v osnovi izboljšanje kakovosti posameznikovih prehranskih navad. Enako kot zmanjšanje vnosa soli ali povišanje vnosa dietnih vlaknin za optimizacijo zdravja.

Priporočamo

Neptunovo krilovo olje, najučinkovitejši vir omega 3

omega 3
Odlična biološka dostopnost omega 3, fosfolipidi, holin in astaksantin.
21,96 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu