Kaj je holesterol in kako ga kontrolirati

kontrola holesterola
Kljub pogosto negativni konotaciji holesterol sam po sebi ni slaba substanca. Za naše telo je pravzaprav bistvenega pomena, saj je potreben za delovanje določenih funkcij v našem telesu. Šele ko pride do motenj v presnovi holesterola, kot je na primer preveč holesterola, se lahko pojavijo težave in poveča se tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Kaj je holesterol?


Holesterol je strukturna maščobna snov, ki ima vlogo pri produkciji hormonov, vitamina D in žolča. Viri holesterola so lastna proizvodnja v jetrih in absorpcija iz hrane. Poleg tega obstaja več faktorjev, ki vplivajo na raven holesterola, kot so naš prehranjevalni vzorec, življenjski slog, genetika itd.

Dober in slab holesterol?


Holesterol je nujna snov v telesu. Vendar pa obstaja velika razlika v vrstah holesterola. Razdeljen je v različne skupine glede na gostoto.
Vrste holesterola si sledijo po naraščajoči gostoti:
  • hilomikroni
  • lipoproteini zelo nizke gostote (VLDL)
  • lipoproteini srednje gostote (IDL)
  • lipoproteini nizke gostote (LDL)
  • lipoproteini visoke gostote (HDL)

LDL holesterol na splošno velja za "slab holesterol". V to skupino slabega holesterola sodijo tudi delci z manjšo gostoto. Na splošno lahko vse delce holesterola, ki niso HDL, štejemo za slabega.
HDL holesterol je znan kot "dober holesterol". HDL poskrbi, da se presežek holesterola transportira v jetra, kjer se razgradi. Torej želimo, da je ta vrednost v telesu višja.
Če je normalna presnova holesterola v telesu motena, molekule LDL končajo v krvi, kjer se kopičijo in prispevajo k nastanku aterosklerotičnih plakov. Ti plaki so vir številnih srčno-žilnih zdravstvenih težav.
S krvnimi testi merimo predvsem raven LDL holesterola v krvi. Ko je ta parameter povišan, je lahko to znak povečanega tveganja za nastanek srčno-žilne bolezni. Pri analizi krvi se pogosto meri tudi raven trigliceridov.
Trigliceridi so druga vrsta maščobe. To maščobo dobimo predvsem s hrano in se uporablja kot vir energije. Toda tudi tu se lahko v tkivih nabere presežek.

Vrednosti holesterola


Raven holesterola se določi s krvnim testom. Ta določa raven skupnega holesterola, LDL, HDL in trigliceridov. Če ni dedne nagnjenosti ali povečanega tveganja, se test običajno opravi vsakih pet let pri moških, starih 35 let in več, ter pri ženskah, starih 45 let in več.

Priporočene vrednosti holesterola naj bi bile naslednje:
  • Skupni holesterol < 5,0 mmol/l
  • LDL holesterol < 3,0 mmol/l
  • Trigliceridi < 2,0 mmol/l
  • HDL holesterol > 1,2mmol/l
Holesterol kazalec

Kaj pa številke v Sloveniji?


V Sloveniji ima več kot 60 % odraslih preveč holesterola v krvi.

Kakšni so vzroki za previsoko raven holesterola?


Na raven holesterola vpliva kombinacija dejavnikov. Način prehranjevanja je pomemben dejavnik in uživanje preveč nasičenih maščob je velik krivec. Zavedati pa se je treba, da prehranjevanje ni edini razlog. Na vrednosti holesterola lahko negativno vplivajo tudi dedna nagnjenost, staranje, prekomerna telesna teža, kajenje, zmanjšano delovanje ščitnice ali ledvic in sladkorna bolezen.

Kakšne so posledice oziroma simptomi previsoke ravni holesterola?


Na prvi pogled v vsakdanjem življenju ne opazimo nič. Zato je povišan holesterol zelo zahrbten. Šele po nekaj letih, ko se presežek nabere v žilah, se lahko zaradi tega pojavijo težave. Visok holesterol torej ni bolezen sama po sebi, ampak povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Deloma zaradi slabe oskrbe s krvjo, se med vadbo lahko pojavijo težave, ker mišice niso preskrbljene s kisikom.

Kako lahko znižamo holesterol?


Najpomembnejša odločitev je zdrav način življenja. Ta vključuje zdravo in uravnoteženo prehrano (izogibanje nasičenim maščobam), zadostno telesno aktivnost, zmeren  oz. še bolje ničen vnos alkohola in prenehanje kajenja.
V primeru, da z gornjimi ukrepi ni mogoče nadzorovati ravni holesterola, se je najbolje posvetovati z zdravnikom. Ta lahko pripravi načrt zdravljenja, prilagojen posameznikovim potrebam in po potrebi predpiše zdravila, kot so statini.
V naravi je veliko rastlinskih sestavin, ki pozitivno vplivajo na vrednosti holesterola v krvi brez stranskih učinkov statinov. 

Jetra so pomemben dejavnik pri presnovi holesterola.


Ohranjanje jeter v dobrem stanju je izjemno pomembno za dobro presnovo holesterola. Jetra so odgovorna tako za sintezo kot za razgradnjo holesterola.


Holesteril


Holesteril je edinstvena sinergijska kombinacija fermentiranega rdečega riža ter izvlečkov polnega spektra (full spectrum) oljke in artičoke ter vitamina B1.
Artičoka prispeva k normalnim nivojem maščob in holesterola v krvi. Vitamin B1 podpira normalno delovanje srca. Izvleček oljčnih listov podpira normalne vrednosti krvnega tlaka in je koristen za delovanje srca in ožilja.

Priporočamo

Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu