Kofein v nosečnosti

kofein v nosečnosti
Uživanje zmernih količin kofeina med nosečnostjo lahko zmanjša tveganje za nastanek gestacijskega diabetesa (nosečnostne sladkorne bolezeni).
V študiji, v kateri je sodelovalo 2529 žensk, so raziskovalci z Univerze Pensilvanija (ZDA) poskušali ugotoviti učinke uživanja pijač s kofeinom na gestacijski diabetes.
Raziskovalci so ugotovili 47% znižanje tveganja za nastanek nosečnostne sladkorne bolezni pri zaužitju napitkov s 100 mg/ dan kofeina v drugem tromesečju (16-22 teden), v primerjavi z neuživanjem kofeina. Ugotovili so tudi nižje nivoje glukoze pri testih in izboljšanje kardiometaboličnega profila v primerjavi z ženskami, ki kofeina niso uživale.
Ugotovitve študije dodatno osvetlijo zdravstvene posledice uživanja kofeina med nosečnostjo na zdravje mater. Ugotovitve bazirajo na opazovanju, zato določenih  spremljajočih faktorjev ni možno popolnoma izključiti. Raziskovalci še vedno odsvetujejo uvedbo uživanja kofeina z namenom zmanjšanja tveganja za gestacijski diabetes oziroma izboljšanje presnove glukoze. Potrebne so nadaljne raziskave.

Vir: JAMA Network
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu