Keto dieta (LCHF) poviša tveganje za zamaščenost jeter

Keto dieta (LCHF) poviša tveganje za zamaščenost jeter
Približno četrtina svetovne populacije živi z zamaščenimi jetri (NAFLD) - boleznijo, ki lahko vodi v cirozo in rak jeter. Razširjenost pa narašča skupaj s povečevanjem debelosti.

Ljudje, ki sledijo keto dieti (LCHF prehrana), so izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek bolezni zamaščenih jeter (NAFLD), trdijo strokovnjaki za prehrano.
Specialist za jetrne bolezni na Medicinski fakulteti Keck z Univerze Južna Kalifornija (USC) poudarja, da lahko uživanje veliko maščob in omejevanje ogljikovih hidratov povzroči zamaščenost jeter, kar potrjujejo njihove raziskave.

Ker ni učinkovite terapije z zdravili, sta glavni način preprečevanja in zdravljenja prehrana in sprememba življenjskega sloga.
To pomeni uživanje širokega spektra sadja, zelenjave in žitaric z majhnimi količinami mesa, kar je v nasprotju z vse bolj priljubljeno keto prehrano, v kateri je meso prevladujoča sestavina, maščobe pa glavni vir energije.

Zdrava uravnotežena prehrana, kot je tradicionalna mediteranska dieta, se je izkazala za posebno koristno pri bolnikih z zamaščenimi jetri.
Prehrana z veliko sadja, zelenjave, žitaric, oreščkov, zmernih količin mleka in rib, majhnimi količinami mesa in pretežno nenasičenimi maščobami namesto nasičenih maščob, lahko pomaga zmanjšati zamaščenost jeter. Druge koristne življenjske navade vključujejo redno gibanje, zmanjšanje pitja alkohola in prenehanje kajenja.

Priporočamo

SiliFit - pegasti badelj za jetra s 5-krat boljšim izkoristkom

pegasti badelj | silift
5-krat močnejši od drugih izvlečkov pegastega badlja.
20,97 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu