Dušikov oksid je ključnega pomena za zdravo staranje

Dušikov oksid je ključnega pomena za zdravo staranje
Bistvena molekula, ki sodeluje v vseh glavnih procesih zdravega staranja, je dušikov oksid. Tako pravi znanstvenik dr. Nathan Bryan, profesor na eminentni medicinski fakulteti Univerze Baylor v Houstonu, ZDA.

Obstajajo trije glavni procesi ko govorimo o staranju.
Prvič je to krajšanje telomer na koncu DNK verig. Te strukture se krajšajo z vsako delitvijo celic v našem telesu. S staranjem skoraj izginejo, zato nastajajo napake v delitvi celic, kar vodi do napačnega delovanja tkiv oz. celične smrti. Drugič mitohondriji v celicah s staranjem delujejo slabše. Tako celice ne dobijo zadosti energije, ki jo potrebujejo. Kot tretje pa se kaže vprašanje matičnih celic in sposobnosti telesa za obnavljanje poškodb in napak, ki nastajajo s staranjem.
Ključno vlogo v vseh treh procesih ima dušikov oksid. Nadzira encim telomerazo, ki dodaja telomere na konce DNK verig, nadzira biogenezo mitohondrijev in signalizira matičnim celicam, da se mobilizirajo za popravilo škode.

Še en pomemben dejavnik v procesu staranja pa je pretočnost krvi in z njim povezan povišan krvni tlak. Zadostna raven dušikovega oksida v celicah je ključnega pomena za vzdrževanje odprtih in prožnih krvnih žil ter s tem normalnega krvnega tlaka. Tanjša in bolj gibljiva cev zahteva namreč manj pritiska za pretok enake količine tekočine skozi njo. Ravno tako preprečuje zlepljanje krvnih celic.

Za skoraj vsako, s staranjem povezano bolezen, je značilen poslabšan pretok krvi. Pri srčnem napadu srčna mišica ne dobi dovolj krvi. Pri vaskularni demenci ali Alzheimerjevi bolezni gre za enak problem.
Mnogi zdravniki ne razumejo popolnoma ključne vloge dušikovega oksida pri procesih staranja najbrž zato, ker ni metode za merjenje statusa dušikovega oksida niti zdravil za njegovo zvišanje.
Visok krvni tlak pa je posredno lahko pokazatelj pomanjkanja dušikovega oksida v celicah.

Zapletena pot
Obstaja sicer zapletena pot po kateri nitrati, ki jih zaužijemo s hrano ali dodatki, končajo kot dušikov oksid v tkivih. Poteka pa ta pretvorba prek prave vrste bakterij v ustnem mikrobiomu. Nekateri ljudje seveda imajo pravo ustno mikrofloro, vendar jo mnogi uničujejo z uporabo antiseptičnih ustnih vod. Pravilna prehrana in dodatki lahko pomagajo rešiti to skrito epidemijo.

Pesa in temno listna zelenjava kot špinača, rukola, rabarbara, blitva, ohrovt so bogati z anorganskim nitratom. Podobno kot v črevesju, imamo v ustih dobre in slabe bakterije. Ustrezna (dobra) mikroflora v ustih, ki pretvarja (reducira) nitrat v nitrit, je kritična za uravnavanje krvnega tlaka v žilah. Uničenje te mikroflore z antiseptičnimi vodami (klorheksidin) ali pretirana raba antibiotikov lahko vodi do povišanja krvnega tlaka.

Priporočamo

Natto NKCP - skrivnost japonske dolgoživosti

Natto NKCP
Japonci so znani po svoji dolgoživosti, z manj srčno-žilnih bolezni.
41,75 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu