Črevesje in vitamin D

Črevesje in vitamin D
Raznolikost črevesnega mikrobioma (združba mikroorganizmov) je že v osnovi, povezana s pozitivnimi vplivi na zdravje. Z najnovejšimi študijami, pa so znanstveniki ugotovili, da je raznolikost bakterijskih sevov, prisotnih v črevesju tesno povezana tudi z ravnijo aktivnega vitamina D v telesu.

Vitamin D se lahko nahaja v različnih oblikah, vendar s standardnimi testi v krvi zaznamo samo eno obliko. To je neaktivni predhodnik (prekurzor) vitamina D, ki ga naše telo shranjuje. Če ga želi izrabiti, ga mora najprej pretvoriti v aktivno obliko. Ta sposobnost pretvorbe pa je tesno povezana z mikrobiomom v črevesju.

Znanstveniki so preiskovali blato in kri 567 moških, povprečne starosti 84 let, ki so živeli v šestih različnih mestih ZDA in so bili v dobri ali zelo dobri kondiciji. Raziskovalci so s posebno metodo merili količino vsega vitamina D (prekurzor, aktivna oblika, razpadni produkt) v krvnem serumu. Pri moških z veliko aktivnega vitamina D so opazili 12 sevov bakterij, ki so se pogosto pojavljale. Večina teh bakterij proizvaja butirat, maščobno kislino, ki je koristna za ohranjanje zdravega črevesja.

Udeleženci študije so živeli v različnih mestih ZDA in posledično niso bili izpostavljeni enaki količini sončnega sevanja. Raziskovalci so pričakovali, da bodo ljudje, ki so živeli v mestih z več sončnega sevanja, imeli tudi višjo vsebnost predhodnika vitamina D. Vendar povsem nepričakovano niso našli povezave, med izpostavljenostjo soncu in vitaminom D. Zdi se, da ni pomembno niti to, koliko ga vnesemo z dopolnili, niti koliko ga telo lahko shrani. Bistvenega pomena je presnova v aktivno obliko vitamina D v telesu.

Različni faktorji lahko vplivajo na razmerje med mikrobiomom in vsebnostjo aktivnega vitamina D, npr. kakovost okolja v katerem živimo, prehrana, ustrezna količina spanca, zdravila, idr. Več študij je nakazalo, da imajo  ljudje z nizkimi vrednostmi vitamina D večje tveganje za nastanek bolezni, med drugim raka, srčno-žilnih bolezni in težjo obliko okužbe s Covid 19.

Priporočamo

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje

CardioMK7 - za kosti, srce in ožilje
Omega 3 ter vitamina K2 in D3.
16,58 €
V košarico

S-biotik Forte - koristni mikrobi s prebiotiki

S-biotik Forte - koristni mikrobi s prebiotiki
Pri porušeni črevesni flori se priporoča jemanje koristnih mikroorganizmov.
14,49 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu