Antioksidanti v prehrani so pomembni za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo

Antioksidanti v prehrani so pomembni za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo
Nova poljska študija je poudarila pomen prehrane za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo. Pokazali so korelacijo med določenimi živili in serumsko koncentracijo mikroelementov, ki sodelujejo pri antioksidativnih mehanizmih.

Mikroelementi, ki so vključeni v antioksidativne mehanizme

Namen raziskave je bil oceniti nivo selena, bakra, cinka in ugotoviti celotni antioksidativni status v serumu bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo v korelaciji z njihovimi kognitivnimi funkcijami in prehranskimi navadami.
Selen je pomemben mikroelement, za katerega je znano, da zagotavlja zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo reaktivne kisikove spojine (ROS).
Cink je potreben za pravilno delovanje imunskega sistema in zaščito celic pred oksidativnim stresom. Ta mineral ima pomembno vlogo v možganih zaradi svoje funkcije kot nevrotransmiter oz. nevromodulator. Študije, izvedene pri starejših osebah, so pokazale pozitivno korelacijo med koncentracijo cinka v serumu in kognitivno funkcijo.
Baker ima velik pomen pri uravnavanju ravni kisikovih radikalov, cink pa je neposredno vključen v antioksidativno delovanje in procese razstrupljanja. Zato lahko nivo bakra in cinka v serumu štejemo za indikator oksidativnega stresa.

Študija

V raziskavi je sodelovalo 110 bolnikov (starih med 54-93 let) z zgodnjo ali zmerno Alzheimerjevo boleznijo in kontrolna skupina 60 zdravih ljudi (starih med 52-83 let). Podatki o prehranjevanju so bili zbrani s pomočjo vprašalnikov o pogostnosti uživanja določenih živil. Serumske koncentracije selena, cinka, bakra in celotni antioksidativni status pa so bili izračunani iz vzorcev krvi.

Nizke ravni mikroelementov pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo

Raziskovalci so opazili bistveno nižje koncentracije selena in cinka v serumu bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo v primerjavi z zdravimi ljudmi. Poleg tega so imele ženske z Alzheimerjevo boleznijo bistveno nižje ravni teh mikroelementov v serumu kot moški.
Koncentracija bakra v serumu bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo se ni bistveno razlikovala od kontrolne skupine. Vendar je bilo razmerje bakra v primerjavi s cinkom pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo bistveno višje. Povišano razmerje med bakrom in cinkom velja za pokazatelja oksidativnega stresa, pri čemer naj bi nizka raven cinka in povečana raven bakra poslabšala antioksidativne lastnosti nekaterih encimov. Raziskovalci so opazili tudi znatno nižji celotni antioksidativni status v serumu bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo.

Hrana je lahko dejavnik

Analiza je pokazala, da je pogosto uživanje kruha, masla, kave, sira in konzerviranih rib lahko povezano s povečano koncentracijo selena pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Pogosto uživanje izdelkov iz moke, medu, perutnine, mesa, marmelade in čaja je lahko pozitivno povezano s koncentracijo cinka v serumu. Torte, klobase, surova zelenjava in skuta pa negativno vplivajo na koncentracijo tega elementa v krvi.
Vir: Nutrients
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu