Slaba prehrana je dejavnik tveganja za kognitivni upad in demenco

Demenca
Študija, ki so jo izvedli raziskovalci na King’s College London, je prepoznala pomembnost nivojev vitamina D, karotenoidov in lipidov pri upočasnjevanju celične smrti, še posebej v možganih. 
 
Eksperiment je vključeval 418 odraslih, starejših od 65 let, ki so jih zaradi kognitivnega upada in demence testirali na matičnih celicah hipokampusa in spremljali 12 let. Zbrali so podatke o življenjskem slogu vsakega subjekta. Stanje demence in kognitivnega upada pa so merili vsaki dve do tri leta v 12-letnem obdobju. Hkrati so tudi beležili življenski stil posameznikov.
Rezultati so pokazali, da sta bili 12 let pred diagnozo tako kognitivni upad kot Alzheimerjeva bolezen povezani s stopnjo smrti nevronskih matičnih celic.
Ugotovili so, da nivoji vitamina D, karotenoidov in lipidov vplivajo na hitrost umiranja celic. Hkrati so tudi ugotovili, da zmanjšani nivo fizične aktivnosti in stopnja podhranjenosti prav tako vpliva na to, kako hitro celice umirajo.
 
Možna opozorila glede kognitivnega upada
 
Pri posameznikih s povišano hitrostjo celične smrti je to lahko znak, da se bo razvila Alzhaimerjeva bolezen ali pa lahko pride do kognitivnega upada.
Več faktorjev pomaga pri tem, da ne pride do demence ali kognitivnega upada. Dva od teh sta predvsem gibanje in zdrava prehrana.
Obstajajo dokazi, da sredozemski način prehranjevanja pomaga pri upočasnitvi kognitivnega upada in zmanjša tveganje za demenco. Prav tako pa obstajajo tudi dokazi o zaščitnem učinku folatov in flavonoidov v temnolistni zelenjavi, omega-3 maščobnih kislin in vitamina D v morskih sadežih ter kofeina.
 
Vir: The Journal of the Alzheimer's Association
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu