Koencim Q10

koencim q10

Vseprisotni antioksidant, zakaj je tako pomemben

Kaj pomeni, ko narava postavi substanco v praktično vsako celico v organizmu? Še pomembneje pa je, kaj se zgodi, ko ta začne izginjati iz naših celic.
Koencim Q10 ali kratko Q10 je prisoten v praktično vsaki celici. V telesu se nahaja v dveh oblikah kot Q10 (ubikinon) ali pa kot ubikinol (reducirana oblika z močno antioksidantno sposobnostjo), ki sta v ravnotežju. Q10 ima ključno vlogo pri proizvodnji celične (življenske) energije in je pomemben za zaščito in vitalnost naših celic. Telo lahko neposredno uporabi le ubikinol, ubikinon (Q10) pa mora predhodno pretvoriti v ubikinol.
 

Kaj je koencim Q10 in zakaj je pomemben za zdravje?

Koencim Q10 je podoben vitaminom in je topen v maščobah. Telo ga proizvaja samo v praktično vseh celicah v procesu imenovanem biosinteza. Odgovoren je za proizvodnjo ATP (adenozin trifosfat). ATP pa je vir energije za celice v našem telesu. Q10 je prisoten v vseh tkivih, posebej pa je koncentriran v organih in tkivih, ki rabijo največ energije.
 
Kot že omenjeno, je v telesu prisoten v dveh oblikah kot ubikinon (Q10) in kot ubikinol. Ubikinon je oksidirana oblika, ubikinol pa je reducirana oblika Q10, ki je močan antioksidant. Ubikinol se pogosto imenuje aktivna oblika Q10, saj jo telo lahko takoj uporabi. Ogovoren je, da iz telesa odstranjuje proste radikale. To so reaktivne snovi, ki povzročajo oksidativni stres in s tem škodo našim celicam in DNK. Za lažjo predstavo, kaj pomeni oksidativni stres, je reakcija zraka z železom, ki povzroči rjavenje.
 
Vrh proizvodnje koencima Q10 v telesu je pri starosti 20 let, nato pa začne postopoma upadati. Na grafu je prikazana koncentracija koencima Q10 v različnih organih, ki pada iz leta v leto in je tesno povezana s staranjem. Hkrati pa se s starostjo zmanjšuje tudi sposobnost pretvorbe Q10 iz ubikinona v ubikinol. Z daljšanjem življenske dobe, se primanjkljaj v telesu povečuje. Za starejše od 40 let je zato bolj priporočljiv ubikinol – aktivna oblika Q10.


Določen del Q10 lahko zaužijemo s hrano.


Telo potrebuje dnevno med 50 - 200 mg koencima Q10, ki ga lahko med drugim pridobimo tudi s hrano. Največ koencima Q10 je v hrani živalskega izvora predvsem v organih.
  • na 100 g ima goveje srce 11,3 mg koencima Q10.
  • Ribe so tudi zelo dober vir koencima Q10, skuša ga ima recimo 6,75 mg na 100 g.
  • Oreščki so poleg ostalih hranil tudi dober vir koencima Q10. Arašidi imajo recimo 2,6 mg koencima Q10 na 100g.
 

Kdaj imamo povečane potrebe po koencimu Q10?


Zvišane potrebe po koencimu Q10 imamo lahko iz različnih razlogov. Najpogosteje se to zgodi zaradi staranja.
Drugi razlogi za povečane potreba pa so večji fizični napori, npr. tek, plavanje, kolesarjenje itd. Še posebej to velja pri vrhunskih športnikih. Takrat telo rabi več energije kot običajno, ker pa je koencim Q10 ključnega pomena za proizvodnjo energije je posledično tudi povečana potreba po njem.
Podobno velja tudi, če smo bolni in imamo vročino. Telo rabi veliko energije da poviša telesno temperaturo, za kar pa je pomemben koencim Q10.

Koencim Q10 (ubikinol) deluje kot močan antioksidant v telesu, predvsem pri nevtralizaciji prostih radikalov, ki nastajajo med procesom celičnega dihanja v mitohondrijih.
 

Kako pa je s statini?


Statini so pogosto predpisana skupina zdravil, ki pomaga zniževati povišano raven holesterola. Delujejo tako da blokirajo encim, ki se mu reče HMG-CoA reduktaza. Telo potrebuje ta encim da ustvari holesterol. Statini so učinkoviti pri uravnavanju holesterola, njihova uporaba pa tudi izčrpa ravni koencima Q10, saj ima HMG-CoA vlogo pri sintezi koencima Q10. Posledično lahko uporaba statinov negativno vpliva na raven koencima Q10 v telesu.
Raziskave so pokazale, da lahko uporaba statinov povzroči znižanje ravni koencima Q10 tudi do 60%. To zmanjšanje koencima Q10 lahko vodi do nekaterih pogostih stranskih učinkov statinov, kot so bolečine in šibkost mišic ter utrujenost. Zato se priporoča uživati več koencima Q10 pri uporabi statinov.

Koencim Q10 in prehranska dopolnila


Koencim Q10 lahko najdemo v hrani in prehranskih dopolnilih. Na trgu je malo morje prehranskih dopolnil s Q10, kako pa naj vemo kaj je res najboljša opcija za nas?
Prehranska dopolnila s koencimom Q10 lahko dobite v dveh oblikah. Ena oblika je ubikinon druga je ubikinol. Kaj pa je pravzaprav razlika med njima?
Preprosto povedano je razlika v biološki obliki. V telesu sta obe obliki koencima Q10 v ravnovesju. Oksidirani obliki se reče Q10 (ubikinon), reducirana oblika z antioksidantno sposobnostjo se imenuje ubikinol. Telo mora najprej pretvoriti ubikinon v ubikinol, da ga lahko začne uporabljati pri proizvodnji energije v celicah. Proizvod z ubikinolom se hitreje absorbira pa tudi deluje hitreje, saj je to aktivna oblika, ki jo telo lahko takoj uporabi.

Priporočamo

Quinol 10, aktivna oblika koencima Q10

Quinol 10, aktivna oblika koencima Q10
Ubikinol je aktivna oblika Q10, okrepljen z vitamini B1, C in cinkom.
17,95 €
V košarico
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu