Antiaging

Antiaging

Vrhunski pristop proti staranju, za kožo in telo


Koža nas spremlja vsepovsod, težko jo je spregledati ali pa iti mimo ogledala ne da bi jo videli. Koža je največji organ našega telesa, ki nam omogoča, da zasijemo iz dneva v dan. Prav tako je prva obrambna linija našega telesa pred zunanjimi napadalci. Koža si zasluži dodatno pozornost in najboljšo možno podporo.
Koža je vsakodnevno izpostavljena različnim zunanjim vplivom, kot so UV-žarki sonca ali nečistoče v zraku. Hkrati pa tudi notranjim vplivom, kot je npr.nezadostna hidracija. Žal tako zunanji kot notranji dejavniki negativno vplivajo na naravni proces staranja, zaradi česar je koža bolj pusta in krhka.
Na srečo vam lahko pravi pristop zagotovi, da se boste lahko borili proti procesu staranja in znova zasijali tako znotraj kot zunaj.

Največji krivci za staranje kože


Staranje kože je neizogiben, naraven proces, kjer se kolagen in elastin razgrajujeta v dermisu (vmesna plast kože). Ta elastična vlakna so odgovorna za čvrstost in elastičnost, zato izguba le-teh povzroči povešeno kožo in nastanek gub.
Tudi povrhnjica postaja tanjša, zaradi česar je bolj krhka in dovzetna na poškodbe. To škoduje zaščitni funkciji kože in posledično imunskemu sistemu. Na splošno se proces staranja začne postopoma med 25. in 30. letom starosti. Vendar pa obstajajo faktorji, ki lahko ta proces upočasnijo ali pospešijo. Trije glavni krivci so UV-žarki, kajenje in onesnažen zrak. Vsi trije povzročajo razgradnjo elastičnih vlaken (elastin in kolagen) in povečajo oksidativni stres, kar povzroča poškodbe celic v koži.

UV žarki


Sončna svetloba je sestavljena iz širokega spektra žarkov, vključno z ultravijolično (UV) svetlobo. Obstajajo 3 vrste UV svetlobe: ultravijolična A (UVA), B (UVB) in C (UVC). UVC žarke absorbira ozonska plast. UVA žarki so povezani predvsem s pospešenim staranjem kože. Ti žarki vplivajo na elastična vlakna, elastin in kolagen. UVB žarki povzročajo sončne opekline in lahko povzročijo tudi poškodbe DNK. Teh žarkov ne proizvaja samo sonce, ampak smo jim izpostavljeni tudi v solarijih.

Kajenje


Kajenje pomnoži poškodbe (kožnih) celic s povečanjem oksidativnega stresa in prostih radikalov v telesu. Poškodbe kože zaradi dolgotrajnega kajenja lahko povzročijo »kadilski obraz«, kjer je zaradi poškodbe kolagenskih vlaken in elastina obraz videti siv, okrog oči in ust pa se pojavijo gube.


Onesnaženost zraka in drobni delci

Onesnaženost zraka ima velik vpliv ne le na okolje, ampak tudi na zdravje ljudi in njihove kože. Kot največji organ človeškega telesa in meja z zunanjim svetom je koža ena glavnih tarč onesnaženega zraka. Izpostavljenost prašnim delcem v zraku iz prometa in industrije je močno povezana z zunanjim staranjem kože, za katerega so značilne pigmentirane lise in gube.

Koža kot odraz zdravja?


Koža spregovori... Nenamerno vam pove veliko o vašem splošnem stanju in zdravju. Navsezadnje prve znake na primer utrujenosti, stresa ipd. pogosto najprej opazimo na koži. To je logično, saj je naše telo samoregulacijski sistem. V primeru, da primanjkuje hranil, hidracije ali energije, bodo vedno na prvem mestu vitalni organi. To je pozitivno, a se žal kaže na najbolj vidnem delu telesa - koži. Pravilna nega in skrb za naše telo in zdravje lahko prevedemo v zdravje kože.

Anti-aging je več kot le zdravje kože


Anti-aging vključuje pristop do celotnega telesa. Pravzaprav na kožo vpliva naš celoten življenjski slog in zunanji dejavniki. Koža bo cvetela z dobrim ritmom spanja, zdravo prehrano, zadostno hidracijo in minimalnim stresom. Ne bo zasijala samo koža, ampak se tudi v notranjosti bolje počutimo. Priporočljivo se je čim bolj izogibati UV-žarkom in onesnaženemu zraku. Slednjemu se žal nikoli ni mogoče popolnoma izogniti, zato moramo kožo čim bolje oborožiti proti temu.
Dnevne, nočne in sončne kreme so postale del standardne vsakodnevne nege kože. A prav tako pomembna so hranila, ki jih uporabljamo za nego kože od znotraj navzven.

Voda


Zadostna hidracija je izjemno pomembna. Kožna celica potrebuje vlago, da ohrani svoje funkcije in strukturo. Slabo hidrirano kožo hitro opazimo po pustem, bledem in suhem videzu.

Cink


Cink je bistven mineral za kožo. Dober je tudi za lase in nohte. Cink ščiti (kožne) celice pred oksidativnim stresom. Poleg dobre podpore za kožo je bistvenega pomena tudi za delovanje imunskega sistema. Vaše telo ne more samo proizvesti cinka, zato ga je treba vnesti s prehrano. Cink se nahaja predvsem v morskih sadežih, fižolu, grahu, divjem rižu in oreščkih.

Antioksidanti


Prosti radikali so nestabilne, zelo aktivne molekule, ki poškodujejo telesne celice in tkiva, tudi v koži. Antioksidanti lahko nevtralizirajo te radikale v telesu. Ščitijo tkiva in celice pred oksidativnim stresom in poškodbami prostih radikalov.

Vitamin C


Vitamin C je zelo pomemben vitamin za kožo! Pravzaprav prispeva k tvorbi kolagena. Kolagen je strukturni protein, ki se nahaja v vezivnem tkivu kože in zagotavlja njeno elastičnost. Vitamin C je tudi močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale in ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami. Dobri viri vitamina C so citrusi, paprika, brokoli in paradižnik. Pomembno si je zapomniti, da je vitamin C topen v vodi in je občutljiv na visoke temperature. Zato je priporočljivo kuhati zelenjavo v malo vode in kratek čas.

Brokoli: superhrana za kožo


Brokoli je ena izmed najbolj zdravih vrst zelenjave. Brokoli je poln dobrih hranil. Bogat je z vitamini A, C in E hkrati pa vsebuje veliko antioksidantov. Vsebuje pa še super zanimivo sestavino, sulforafan.
 
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Preberi več V redu